På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-10-25

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Barn som hjälper till att laga mat
Barn som hjälper till att laga mat Dina barn täcks av hemförsäkringen hos den förälder där barnen är skrivna – också de dagar då barnen bor hos den andra föräldern.

Mina barn och dina barn – om ekonomi i bonusfamiljen

Hur delar man upp ekonomin i bonusfamiljen? Vem ska betala för vad och hur mycket? ICA Bankens vardagsekonom bloggar om utmaningar man kan ställas inför och ger förslag på lösningar.

› Till bloggen Vardagsekonomen

Vi ringer när du har tid!

Vill du bli kontaktad av oss för en försäkringsgenomgång eller få hjälp att räkna fram ett pris på en försäkring?

› Fyll i dina kontaktuppgifter här

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

Hemförsäkring – gäller automatiskt för dina barn

En grundregel för hemförsäkring är att den gäller för de personer som bor och är folkbokförda på samma adress som den som har försäkringen. Givetvis måste försäkringen fungera i den verklighet många av oss lever i, till exempel med bonusfamilj eller delad vårdnad. Därför gäller normalt att barnen täcks av hemförsäkringen hos den förälder där barnet är skrivet – också när barnet bor hos den andra föräldern. Men tänk om ditt ex av någon anledning saknar hemförsäkring, trots att barnen är skrivna där? Som tur är finns en specialregel om att din hemförsäkring i så fall gäller för dina barn under 18 år när de bor hos dig, även om de är folkbokförda hos den andra föräldern. Samma sak gäller reseskyddet i hemförsäkringen. Specialregeln är gemensam för alla svenska försäkringsbolag.


Se upp med detta!

  • Om du som tecknar försäkringen är folkbokförd på en annan adress än resten av familjen, till exempel en övernattningslägenhet, gäller inte försäkringen för er alla. Ni måste nämligen vara skrivna och bo på samma adress.
  • När barnen fyllt 18 år ingår de fortfarande i förälderns hemförsäkring – men bara på bokföringsadressen. Om de flyttar hem till den andra föräldern under en period är det viktigt att ni kommer ihåg att uppdatera barnens bokföringsadress. När de flyttar till eget boende, till exempel studentlägenhet, täcks barnen inte längre av föräldrarnas hemförsäkringar utan måste skaffa en egen.
  • Om du reser själv med barn som inte är dina egna täcks de inte av din hemförsäkring. Innan ni åker är det därför viktigt att kolla att alla barn har ett bra reseskydd. På samma sätt måste du se till att dina barn har rätt försäkring om de reser med någon annan vuxen.


Olycksfallsförsäkring – gäller bara dem som står på försäkringen

Vår olycksfallsförsäkring gäller bara för dem som skrivits in som försäkringstagare och medförsäkrade. För medförsäkrade barn gäller försäkringen så länge de bor hemma, som längst till 25-årsdagen. I  ICA Försäkrings olycksfallsförsäkring kan man också lägga till barn är folkbokförda på en annan adress, både dina och din sambos.


Se upp med detta!

  • Om barnen under en period inte bor hos någon av föräldrarna, till exempel för att studera eller jobba, måste de teckna en egen olycksfallsförsäkring.
  • När det kommer till nya barn eller bonusbarn i familjen, glöm inte att uppdatera försäkringen!


Husdjursförsäkring – gäller oavsett vem katten eller hunden bor hos

Ofta får även hunden eller katten flytta mellan husse och matte efter en separation. Var hunden bor, eller vem som tar hand om den, är inget som påverkar veterinärvårdsskyddet i djurförsäkringen. Det är själva katten eller hunden som är försäkrad. Om det värsta händer och hunden eller katten avlider är det däremot bara du som tecknat försäkringen som får ersättning.

Mina barn och dina barn – om ekonomi i bonusfamiljen

Hur delar man upp ekonomin i bonusfamiljen? Vem ska betala för vad och hur mycket? ICA Bankens vardagsekonom bloggar om utmaningar man kan ställas inför och ger förslag på lösningar.

› Till bloggen Vardagsekonomen

Vi ringer när du har tid!

Vill du bli kontaktad av oss för en försäkringsgenomgång eller få hjälp att räkna fram ett pris på en försäkring?

› Fyll i dina kontaktuppgifter här

Fler nyheter


Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips