Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Barn som hjälper till att laga mat
Barn som hjälper till att laga mat Dina barn täcks av hemförsäkringen hos den förälder där barnen är skrivna – också de dagar då barnen bor hos den andra föräldern.

Mina barn och dina barn – om ekonomi i bonusfamiljen

Hur delar man upp ekonomin i bonusfamiljen? Vem ska betala för vad och hur mycket? ICA Bankens vardagsekonom bloggar om utmaningar man kan ställas inför och ger förslag på lösningar.

› Till bloggen Vardagsekonomen

Toppenbetyg till ICAs barnförsäkring

Tummen uppVår barnförsäkring hamnar på delad förstaplats i jämförelsen hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. Den ger ett bra skydd vid sjukdom, olycksfall och invaliditet.

› Barnförsäkring – läs mer och köp

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

Hemförsäkring – gäller automatiskt för dina barn

En grundregel för hemförsäkring är att den gäller för de personer som bor och är folkbokförda på samma adress som den som har försäkringen. Givetvis måste försäkringen fungera i den verklighet många av oss lever i, till exempel med bonusfamilj eller delad vårdnad. Därför gäller normalt att barnen täcks av hemförsäkringen hos den förälder där barnet är skrivet – också när barnet bor hos den andra föräldern. Men tänk om ditt ex av någon anledning saknar hemförsäkring, trots att barnen är skrivna där? Som tur är finns en specialregel om att din hemförsäkring i så fall gäller för dina barn under 18 år när de bor hos dig, även om de är folkbokförda hos den andra föräldern. Samma sak gäller reseskyddet i hemförsäkringen. Specialregeln är gemensam för alla svenska försäkringsbolag.


Se upp med detta!

  • Om du som tecknar försäkringen är folkbokförd på en annan adress än resten av familjen, till exempel en övernattningslägenhet, gäller inte försäkringen för er alla. Ni måste nämligen vara skrivna och bo på samma adress.
  • När barnen fyllt 18 år ingår de fortfarande i förälderns hemförsäkring – men bara på bokföringsadressen. Om de flyttar hem till den andra föräldern under en period är det viktigt att ni kommer ihåg att uppdatera barnens bokföringsadress. När de flyttar till eget boende, till exempel studentlägenhet, täcks barnen inte längre av föräldrarnas hemförsäkringar utan måste skaffa en egen.
  • Om du reser själv med barn som inte är dina egna täcks de inte av din hemförsäkring. Innan ni åker är det därför viktigt att kolla att alla barn har ett bra reseskydd. På samma sätt måste du se till att dina barn har rätt försäkring om de reser med någon annan vuxen.


Olycksfallsförsäkring – gäller bara dem som står på försäkringen

Vår olycksfallsförsäkring gäller bara för dem som skrivits in som försäkringstagare och medförsäkrade. För medförsäkrade barn gäller försäkringen så länge de bor hemma, som längst till 25-årsdagen. I  ICA Försäkrings olycksfallsförsäkring kan man också lägga till barn är folkbokförda på en annan adress, både dina och din sambos.


Se upp med detta!

  • Om barnen under en period inte bor hos någon av föräldrarna, till exempel för att studera eller jobba, måste de teckna en egen olycksfallsförsäkring.
  • När det kommer till nya barn eller bonusbarn i familjen, glöm inte att uppdatera försäkringen!


Husdjursförsäkring – gäller oavsett vem katten eller hunden bor hos

Ofta får även hunden eller katten flytta mellan husse och matte efter en separation. Var hunden bor, eller vem som tar hand om den, är inget som påverkar veterinärvårdsskyddet i din djurförsäkring. Det är själva katten eller hunden som är försäkrad. Om det värsta händer och hunden eller katten avlider är det däremot bara du som tecknat försäkringen som får ersättning.

Mina barn och dina barn – om ekonomi i bonusfamiljen

Hur delar man upp ekonomin i bonusfamiljen? Vem ska betala för vad och hur mycket? ICA Bankens vardagsekonom bloggar om utmaningar man kan ställas inför och ger förslag på lösningar.

› Till bloggen Vardagsekonomen

Toppenbetyg till ICAs barnförsäkring

Tummen uppVår barnförsäkring hamnar på delad förstaplats i jämförelsen hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. Den ger ett bra skydd vid sjukdom, olycksfall och invaliditet.

› Barnförsäkring – läs mer och köp

Artikeln publicerad 2018-08-01

Fler nyheter


Milla Leskinen, chefspsykolog på BlueCall.
Familj 2021-10-15

Samtalsterapeut online via BlueCall – så kan du få hjälp

Om du har en olycksfallsförsäkring hos oss har du möjlighet att få samtalsstöd via BlueCall – en app för digitala stödsamtal. Vi pratade med Milla Leskinen, chefspsykolog på BlueCall, om vad du som kund hos oss kan få hjälp med.

› Så fungerar samtalsstöd hos BlueCall
Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Familj 2020-12-10

5 vanliga frågor om att försäkra barn

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

› Varför behöver man barnförsäkring?
Läkare och patient
Familj 2020-12-03

Vad är ekonomisk invaliditet?

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

› Om skador och ersättningar
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2019-10-04

5 försäkringar du inte ska vara utan

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

› Dessa är de viktigaste försäkringarna
Person med jordglob under armen
Familj 2019-08-12

Tips till dig som vill studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

› Så kommer du igång
Barn med flytväst på bräda
Familj 2019-06-12

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

› Livsviktiga råd
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Tips för dig som ska resa utomlands med barn

Här tipsar vi om hur du reser utomlands tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vilka vaccinationer och försäkringar som kan vara bra och hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Läs våra tips inför utlandsresan med barnen
Barn på skateboard
Familj 2018-08-24

Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

› Tjata mindre – aktivera mera
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips