Lära barn cykla – så gör du

barn som cyklar
barn som cyklar

Nu tittar solen fram och gruset på gatorna sopas bort. Är det kanske dags att plocka fram cykeln? Att cykla är en viktig färdighet och ett stort steg för den som ska lära sig. Att se glädjen i sina barns ögon när de har lärt sig cykla är en målbild för många. Men hur lär man någon hur man gör egentligen? Här kommer några tips för dig som vill lära ditt barn cykla. 

Då brukar man lära sig cykla

I vilken ålder brukar barn lära sig cykla egentligen? Många barn lär sig cykla runt 5–6 år, men det kan också vara tidigare eller senare. Alla barn lär sig i olika takt, och när just ditt barn är redo är det bara ni som vet. Yngre barn kan med fördel använda balans- eller springcykel istället.

Välj rätt cykel

Att välja rätt cykel är en bra förutsättning för att lära sig cykla. Köp gärna en färdigmonterad cykel (då vet du att den är rätt monterad och stabil) med räfflade pedaler för bättre grepp. Andra bra grejer att tänka på är att cykeln ska ha ringklocka, reflex och lampa. Och du, glöm inte hjälmen! Det är nämligen lag på att barn under 15 år bär hjälm.

Hur stor cykel ska barn ha?

Det är viktigt att inte köpa en för stor cykel för barnet. Tankesättet “barnet växer i den", som används flitigt när det kommer till kläder, gäller inte cyklar. En för stor cykel gör det svårare att lära sig. Vanligtvis avgörs storleken av barnets längd. Nedan listar vi ungefärliga storlekar i tum beroende på ålder.

Cykel – tum för barn

Ålder Tum
2–4 12
4–6  16
6–8 20

Cykla med stödhjul – rätt eller fel?

Stödhjul eller inte, det råder lite olika skolor om det. Men visste du att om ditt barn lär sig cykla med stödhjul, kan det göra det svårare för hen att lära sig cykla utan? Om barnet först lär sig cykla med stödhjul har hen redan övat in en viss teknik. När stödhjulen sedan åker av behöver barnet lära “om”, vilket faktiskt kan vara svårare än att lära sig något nytt. En av de svårare sakerna att lära sig är nämligen balansen på cykeln. Detsamma gäller för en lära-cykla-pinne, eller en cykelstång. Barnet tränar inte balansen vilket förlänger tiden det tar att lära sig cykla. Så våga träna på balansen från början och skippa stödhjulen och cykelstången.

Springcykel, vad är det?

En springcykel, eller balanscykel som det också kallas, kan användas från cirka tre år och är ett bra första steg till att lära sig cykla. Det är kort och gott en cykel utan pedaler som gör att ditt barn kan “springa” fram med fötterna, och då få en känsla för hur man balanserar på en cykel. Barn som har använt springcykel först lär sig ofta att cykla snabbare.

Lära barn trampa på cykel – och på att bromsa

När balansen sitter är det dags för barnet att lära sig trampa på pedalerna. Börja i startpositionen “en fot i backen och en på pedalen” och förklara att barnet behöver trampa ner foten som är på pedalen och samtidigt skjuta ifrån med foten som står på marken. Sen är det bara att öva, öva och öva.

När barnet har lärt sig trampa på pedalerna kan det gå undan. Missa inte att lära ditt barn hur man bromsar och stannar cykeln. Det är lätt att missa och ännu svårare att komma ihåg när barnet är uppe i hög hastighet.

Lycka till och kom ihåg – övning ger färdighet.

Artikeln publicerad 2022-04-14

Fler nyheter


Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2023-03-10

Rätt försäkrad på skidsemestern?

Många åker till fjällen så här års och både på väg dit eller på plats kan det hända saker där en försäkring hjälper till. ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjélmer delar med sig av några tips på försäkringar som kan vara extra bra att ha på fjällsemestern.

› De här försäkringarna kan vara bra att ha
blomma
Familj 2022-12-13

Livförsäkring eller bolåneskydd - vad är skillnaden?

Ibland tar livet nya, oplanerade vägar framåt. En försäkring kanske inte kan ändra på din livssituation, men den kanske kan underlätta den. Både livförsäkring och bolåneskydd är till för att hjälpa dig eller dina närstående ekonomiskt när det som mest behövs. Det kan handla om andra förutsättningar i vardagen som gör att ekonomin påverkas, som dödsfall, sjukdom, skada eller annat. Vi reder ut skillnaden mellan livförsäkring och bolåneskydd, och i vilka situationer försäkringarna är bra att ha.

› Så skiljer sig försäkringarna
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2022-12-03

5 försäkringar du inte ska vara utan

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

› Dessa är de viktigaste försäkringarna
Artikelbild
Familj 2022-01-21

Varför ska man ha en livförsäkring?

Nu kan du skaffa en livförsäkring hos oss. Men när kan man egentligen behöva en livförsäkring? Med hjälp av vår produktansvarige Per Täckenström, reder vi ut när och varför det kan vara läge att skaffa en livförsäkring.

› Läs om när man kan behöva en livförsäkring
Artikelbild
Familj 2021-10-15

Samtalsterapeut online via BlueCall – så kan du få hjälp

Om du har en försäkring hos oss har du möjlighet att få samtalsstöd via BlueCall – en app för digitala stödsamtal. Här ger BlueCall fem konkreta tips för att hantera oro.

› Så fungerar samtalsstöd hos BlueCall
Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Familj 2020-12-10

5 vanliga frågor om att försäkra barn

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

› Varför behöver man barnförsäkring?
Läkare och patient
Familj 2020-12-03

Vad är ekonomisk invaliditet?

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

› Om skador och ersättningar
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Person med jordglob under armen
Familj 2019-08-12

Tips till dig som vill studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

› Så kommer du igång
Barn med flytväst på bräda
Familj 2019-06-12

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

› Livsviktiga råd
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Tips för dig som ska resa utomlands med barn

Här tipsar vi om hur du reser utomlands tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vilka vaccinationer och försäkringar som kan vara bra och hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Läs våra tips inför utlandsresan med barnen
Barn på skateboard
Familj 2018-08-24

Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

› Tjata mindre – aktivera mera
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Barn som hjälper till att laga mat
Familj 2018-08-01

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips