Så gäller försäkringen på skidresan

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken

Är du rätt försäkrad?

Vi kan kontakta dig för en försäkringsgenomgång och se till att du är rätt försäkrad eller hjälpa dig att räkna fram ett pris på en ny försäkring.

› Fyll i dina kontaktuppgifter här

Många åker till fjällen så här års och både på väg dit eller på plats kan det hända saker där en försäkring hjälper till. ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjélmer delar med sig av några tips på försäkringar som kan vara extra bra att ha på fjällsemestern.

Reseförsäkring

En riktigt bra försäkring att packa med sig till skidsemestern är en reseförsäkring. I många hemförsäkringar ingår reseförsäkring som ofta ger ett grundskydd, men innehållet varierar rätt kraftigt beroende på hemförsäkring och eventuella tillägg. Kolla upp maxtaket för ersättning i din hemförsäkring, åker du på en speciellt dyr resa kanske inte hemförsäkringen täcker hela beloppet om något skulle hända.

En reseförsäkring är ofta bättre anpassad för din resa. Då kan exempelvis skydd för din sportutrustning och ersättning för förstörda semesterdagar ingå. Mitt tips är att kolla upp vad som ingår i din hemförsäkring och sen avgöra om du behöver komplettera skyddet med en reseförsäkring.

Sjukdom på resan

Inom EU

Alla hemförsäkringar innehåller ett reseskydd som täcker kostnader för dig om du blir sjuk eller råkar ut för olycksfall. Men skyddet och ersättningen varierar en del. I EU/EES, Schweiz och Storbritannien behöver du inte tänka på detta så länge du har EU-kortet med dig på resan (det beställer du hos Försäkringskassan). Då har du nämligen rätt till samma vård som invånarna i landet. Hemförsäkringens reseskydd gäller normalt sett i 45 dagar (60 dagar om du har ICAs hemförsäkring). Planerar du på en längre resa är det bra att kika på en fristående reseförsäkring.

Resa utanför EU

Kolla upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller om du planerar en resa utanför EU. Om landet du ska till inte ingår i hemförsäkringens reseskydd kan det sluta med att du får stå för alla kostnader för sjukvården själv.

Om du råkar ut för en olycka

Det är ibland lätt hänt att olyckan är framme i skidbacken, och trots att en olycksfallsförsäkring inte kan hindra skadan kan det hjälpa dig lite på traven. Med en olycksfallsförsäkring kan du få ersättning om du exempelvis råkar ut för en olycksfallsskada, benbrott, ärr till följd av skadan eller får bestående men. Och är du utomlands kan du också få ersättning för vårdkostnader.

Tänk på...

  • att du kanske inte får ersättning om du utsätter dig för riskfyllda aktiviteter som offpiståkning
  • att om något händer kan du få ersättning från flera bolag för samma skada. Kolla upp vilka försäkringar du har och vilka som täcker vad.

Stulna skidor

Har du otur och får skidorna stulna kan du normalt sett få ersättning från hemförsäkringen, oavsett om det är dina egna eller hyrda skidor. Se till att kolla upp aktsamhetskravet i hemförsäkringen. Ofta får du exempelvis inte lämna skidorna för länge utan uppsikt.

Skidorna/brädan går sönder

Om du har drulle/allriskförsäkring i hemförsäkringen kan det täcka kostnaderna om dina skidor eller bräda går sönder. Ett slags skydd för klantighet, kan man säga.

Hyra boende/hyra ut boende

Det är vanligt att det ingår försäkring om man hyr ett boende via uthyrningsfirma. Men det är viktigt att kolla upp vad som gäller. Du har ett ansvarsskydd i din hemförsäkring som täcker eventuella krav på ersättningar/skadestånd du kan få emot dig.

Hyr du ut ditt boende bör du kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller, det är inte säkert att samma skydd gäller när det är andra som nyttjar ditt hus/fritidshus. Du kan läsa mer om hur försäkringen funkar vid andrahandsuthyrning här.

Problem på vägen

Många använder bilen som färdmedel till skidorten. Om du har hel- eller halvförsäkring för din bil ingår ofta räddning och trafikolycksfall. Det innebär att du kan få ersättning om förare eller passagerare skadas i en trafikolycka eller hjälp med bärgning om du exempelvis varit med om en krock eller bilen slutar fungera.

Tänk på att du behöver tillägg för hyrbil i din försäkring om din bil till exempel har gått sönder och du behöver en tillfällig under tiden.

Vilka försäkringar ska man ha?

Mina bästa tips är att se över dina försäkringar innan resan, köpa nya vid behov och se till att spara läkarintygen om olyckan är framme. Anmäl även skadan så fort som möjligt till ditt försäkringsbolag.

Ha en förhoppningsvis olycksfri och härlig semester i skidbacken!

Är du rätt försäkrad?

Vi kan kontakta dig för en försäkringsgenomgång och se till att du är rätt försäkrad eller hjälpa dig att räkna fram ett pris på en ny försäkring.

› Fyll i dina kontaktuppgifter här

Artikeln publicerad 2023-03-10

Fler nyheter


Artikelbild
Familj 2023-08-23

Försäkringar vid skilsmässa och separation

Förutom alla känslor som ska hanteras vid en skilsmässa eller separation ställs man också inför mycket praktiskt som ska tas tag i. För att ge en hjälpande hand i det som redan kan vara nog svårt och krångligt har vi sammanställt vad som gäller för olika försäkringar när ni går skilda vägar. Vad händer till exempel med hemförsäkringen vid skilsmässa och separation? Och går det att få rättshjälp via hemförsäkringen när man tillhör samma hushåll? 

› Läs mer
blomma
Familj 2022-12-13

Livförsäkring eller bolåneskydd - vad är skillnaden?

Ibland tar livet nya, oplanerade vägar framåt. En försäkring kanske inte kan ändra på din livssituation, men den kanske kan underlätta den. Både livförsäkring och bolåneskydd är till för att hjälpa dig eller dina närstående ekonomiskt när det som mest behövs. Det kan handla om andra förutsättningar i vardagen som gör att ekonomin påverkas, som dödsfall, sjukdom, skada eller annat. Vi reder ut skillnaden mellan livförsäkring och bolåneskydd, och i vilka situationer försäkringarna är bra att ha.

› Så skiljer sig försäkringarna
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2022-12-03

5 försäkringar du inte ska vara utan

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

› Dessa är de viktigaste försäkringarna
barn som cyklar
Familj 2022-04-14

Lära barn att cykla – så gör du

När solen tittar fram och gruset på gatorna har sopats bort är det många som blir extra sugna på att plocka fram cykeln. Att cykla är en viktig färdighet och ett stort steg för den som ska lära sig. Men hur lär man någon hur man gör egentligen? Här kommer några tips för dig som vill lära ditt barn att cykla.

› Läs mer om hur du lär ditt barn cykla
Artikelbild
Familj 2022-01-21

Varför ska man ha en livförsäkring?

Nu kan du skaffa en livförsäkring hos oss. Men när kan man egentligen behöva en livförsäkring? Med hjälp av vår produktansvarige Per Täckenström, reder vi ut när och varför det kan vara läge att skaffa en livförsäkring.

› Läs om när man kan behöva en livförsäkring
Artikelbild
Familj 2021-10-15

Samtalsterapeut online via BlueCall – så kan du få hjälp

Om du har en försäkring hos oss har du möjlighet att få samtalsstöd via BlueCall – en app för digitala stödsamtal. Här ger BlueCall fem konkreta tips för att hantera oro.

› Så fungerar samtalsstöd hos BlueCall
Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Familj 2020-12-10

5 vanliga frågor om att försäkra barn

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

› Varför behöver man en försäkring för barn?
Läkare och patient
Familj 2020-12-03

Vad är ekonomisk invaliditet?

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

› Om skador och ersättningar
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Person med jordglob under armen
Familj 2019-08-12

Tips till dig som vill studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

› Så kommer du igång
Barn med flytväst på bräda
Familj 2019-06-12

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

› Livsviktiga råd
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Tips för dig som ska resa utomlands med barn

Här tipsar vi om hur du reser utomlands tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vilka vaccinationer och försäkringar som kan vara bra och hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Läs våra tips inför utlandsresan med barnen
Barn på skateboard
Familj 2018-08-24

Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

› Tjata mindre – aktivera mera
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Barn som hjälper till att laga mat
Familj 2018-08-01

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips