Tips till dig som vill studera utomlands

Person med jordglob under armen
Person med jordglob under armen

Försäkring under utlandsstudierna

Se till att du har en bra försäkring när du pluggar utomlands. ICAs försäkring täcker ger en bra trygghet för dig och dina prylar.

› Läs om Reseförsäkring Studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

Fundera på ekonomin

Att studera utomlands innebär utan tvekan större kostnader. Förutom avgifterna för själva utbildningen tillkommer resa, övriga skolavgifter, reseförsäkring och eventuellt visum. Utöver det ska pengarna räcka till kursmaterial och levnadskostnader och inte minst boende – något som brukar vara en av de största utgifterna. Många utbildningar i utlandet är berättigade CSN-lån, men inte alla. Därför är det viktigt att kolla detta redan när du väljer mellan olika skolor och kurser. Det går också att söka CSN-lån för resan till och från studieorten. Glöm inte heller att kolla vilka stipendier som finns att söka.

Vill du hålla nere kostnaderna och slippa dra på dig stora lån är ett bra tips att välja ett EU-land som har kostnadsfri utbildning. Genom att studera i en mindre stad kan du ofta minska boendekostnaden rejält. Att jobba på plats kan vara bra ett sätt att dryga ut kassan. Som EU-medborgare har du full rätt att arbeta inom hela EU, men utanför EU skiljer det sig åt mellan olika länder och beroende på vilket visum du har.

Välj utbildning

Vad är målet med utlandsstudierna? Är det att lära sig språk och uppleva en annan del av världen? Då kanske en språkkurs rätt val, så att du har tid över att upptäcka landet. Är syftet att få prestigefyllda kontakter och ett attraktivt CV? Då bör du söka dig till ett namnkunnigt universitet och en topputbildning. Vill du kunna tillgodoräkna dig utlandsåret i din svenska universitetsutbildning? Då ska du prata med studievägledaren på ditt svenska universitet eller högskola för att få råd. På utlandsstudier.se hittar du en internationell skoldatabas med de flesta universiteten i ett stort antal länder.

Några praktiska saker du behöver tänka på när du hittat en utbildning du är intresserad av:

  • Vad har skolan för ranking och omdömen?
  • Matchar du ansökningskraven?
  • Hur ser möjligheterna för boende ut på orten?
  • Finns det stipendier att söka?
  • Vilket är studiespråket? Om du inte reser utomlands för att gå språkkurs är det viktigt att du är tillräckligt bra på studiespråket för att kunna klara utbildningen.

Försäkring för utlandsstudier

Det är viktigt att ha en försäkring för utlandsstudier, så att du har en bra ekonomiskt skydd om något skulle hända. Försäkringen ersätter kostnader för akut sjuk- och tandvård, men också skydd för de saker du har med dig på resan. ICAs reseförsäkring Studera utomlands kan dessutom ge ersättning för outnyttjade kursavgifter om du skulle tvingas avbryta studierna i förtid på grund av att du eller en nära anhörig blir sjuk. Många utländska skolor kräver att du visar upp försäkringsintyg vid terminsstarten. Vissa kräver att du köper en särskild försäkring hos dem.

Om utlandsstudierna är en del i din svenska utbildning, kolla om ditt universitet har ett försäkringsavtal med Kammarkollegiet. Då ingår en försäkring som täcker det nödvändigaste under utlandstiden. För att försäkringen ska gälla behöver det finnas ett skriftligt avtal mellan din svenska högskola och den utländska skolan.

Behövs visum?

Som medborgare i ett EU-land behövs inget visum för att studera i andra länder inom EU och Schengen. Utanför EU krävs studentvisum i de allra flesta länder om du vill stanna i mer än tre månader. När du blivit antagen till en skola och betalt nödvändiga avgifter ska du få underlag till visumansökan av skolan.

Lycka till med studierna!

Försäkring under utlandsstudierna

Se till att du har en bra försäkring när du pluggar utomlands. ICAs försäkring täcker ger en bra trygghet för dig och dina prylar.

› Läs om Reseförsäkring Studera utomlands

Artikeln publicerad 2019-08-12

Fler nyheter


Artikelbild
Familj 2023-08-23

Försäkringar vid skilsmässa och separation

Förutom alla känslor som ska hanteras vid en skilsmässa eller separation ställs man också inför mycket praktiskt som ska tas tag i. För att ge en hjälpande hand i det som redan kan vara nog svårt och krångligt har vi sammanställt vad som gäller för olika försäkringar när ni går skilda vägar. Vad händer till exempel med hemförsäkringen vid skilsmässa och separation? Och går det att få rättshjälp via hemförsäkringen när man tillhör samma hushåll? 

› Läs mer
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2023-03-10

Så gäller försäkringen på skidresan

Många åker till fjällen så här års och både på väg dit eller på plats kan det hända saker där en försäkring hjälper till. ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjélmer delar med sig av några tips på försäkringar som kan vara extra bra att ha på fjällsemestern.

› De här försäkringarna kan vara bra att ha
blomma
Familj 2022-12-13

Livförsäkring eller bolåneskydd - vad är skillnaden?

Ibland tar livet nya, oplanerade vägar framåt. En försäkring kanske inte kan ändra på din livssituation, men den kanske kan underlätta den. Både livförsäkring och bolåneskydd är till för att hjälpa dig eller dina närstående ekonomiskt när det som mest behövs. Det kan handla om andra förutsättningar i vardagen som gör att ekonomin påverkas, som dödsfall, sjukdom, skada eller annat. Vi reder ut skillnaden mellan livförsäkring och bolåneskydd, och i vilka situationer försäkringarna är bra att ha.

› Så skiljer sig försäkringarna
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2022-12-03

5 försäkringar du inte ska vara utan

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

› Dessa är de viktigaste försäkringarna
barn som cyklar
Familj 2022-04-14

Lära barn att cykla – så gör du

När solen tittar fram och gruset på gatorna har sopats bort är det många som blir extra sugna på att plocka fram cykeln. Att cykla är en viktig färdighet och ett stort steg för den som ska lära sig. Men hur lär man någon hur man gör egentligen? Här kommer några tips för dig som vill lära ditt barn att cykla.

› Läs mer om hur du lär ditt barn cykla
Artikelbild
Familj 2022-01-21

Varför ska man ha en livförsäkring?

Nu kan du skaffa en livförsäkring hos oss. Men när kan man egentligen behöva en livförsäkring? Med hjälp av vår produktansvarige Per Täckenström, reder vi ut när och varför det kan vara läge att skaffa en livförsäkring.

› Läs om när man kan behöva en livförsäkring
Artikelbild
Familj 2021-10-15

Samtalsterapeut online via BlueCall – så kan du få hjälp

Om du har en försäkring hos oss har du möjlighet att få samtalsstöd via BlueCall – en app för digitala stödsamtal. Här ger BlueCall fem konkreta tips för att hantera oro.

› Så fungerar samtalsstöd hos BlueCall
Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Familj 2020-12-10

5 vanliga frågor om att försäkra barn

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

› Varför behöver man en försäkring för barn?
Läkare och patient
Familj 2020-12-03

Vad är ekonomisk invaliditet?

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

› Om skador och ersättningar
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Barn med flytväst på bräda
Familj 2019-06-12

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

› Livsviktiga råd
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Tips för dig som ska resa utomlands med barn

Här tipsar vi om hur du reser utomlands tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vilka vaccinationer och försäkringar som kan vara bra och hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Läs våra tips inför utlandsresan med barnen
Barn på skateboard
Familj 2018-08-24

Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

› Tjata mindre – aktivera mera
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Barn som hjälper till att laga mat
Familj 2018-08-01

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips