Varför ska man ha en livförsäkring?

Artikelbild
Artikelbild Per Täckenström, produktansvarig för personförsäkringar på ICA Försäkring.

Nu kan du skaffa en livförsäkring hos oss. Men när kan man egentligen behöva en livförsäkring? Med hjälp av vår produktansvarige Per Täckenström, reder vi ut när och varför det kan vara läge att skaffa en livförsäkring.

Varför kunder väljer att teckna en livförsäkring varierar, men ofta handlar det om att man vill skydda sina familjemedlemmar från att drabbas ekonomiskt om man skulle avlida i förtid. Till exempel när man lever i en parrelation och den ena partnern skulle klara sig sämre ekonomiskt om den andra partnern plötsligt skulle avlida.

Ofta tecknar partners livförsäkringar på varandra, särskilt när det finns barn att försörja och stora gemensamma bolån. Par som är sambo utan att vara gifta ärver inte varandra per automatik, och då kan en livförsäkring vara extra värdefull.

– En försäkring kan förstås inte rädda någons liv, men den kan göra livet efter en förlust lite lättare att klara av rent ekonomiskt för de efterlevande, säger Per Täckenström, produktansvarig för personförsäkringar på ICA Försäkring.

Även för ensamstående

Men du kan förstås också teckna en livförsäkring om du är ensamstående med barn, eller om du inte har barn men vill att dina föräldrar ska få ekonomisk ersättning om de skulle förlora dig. Den som får ersättning från försäkringen är den eller de som har rätt att ärva dig, om du inte angett något annat i försäkringen.

Kan alla skaffa en livförsäkring?

För att kunna teckna livförsäkringen behöver du fylla i en förenklad hälsodeklaration på webben. Om du är frisk, fullt arbetsför och inte visar någon förhöjd risk för ohälsa, kan du försäkra dig. Du behöver också vara under 65 år och bosatt i Sverige.

Skillnaden mellan bolåneskydd och livförsäkring

Har du ett bolån – själv eller tillsammans med någon – är du ofta extra ekonomiskt sårbar om din inkomst skulle minska eller försvinna, till exempel om du skulle bli arbetslös eller långvarigt sjuk. Ett bolåneskydd hjälper då till med kostnaden för bolånet. I vissa låneskydd kan du också få ersättning vid dödsfall.

Jämfört med en livförsäkring, kan bolåneskyddet alltså ge ersättning för bolånekostnaderna under en period i vissa situationer då din inkomst minskar, medan livförsäkringen ger ersättning som en engångsutbetalning till dina efterlevande om du skulle avlida i förtid. Ersättningens nivå bestämmer du när du tecknar försäkringen.

– Bolåneskyddet och livförsäkringen kan ge extra ekonomisk trygghet i olika situationer. Därför kan du teckna båda försäkringarna utan att vara dubbelförsäkrad. En stor skillnad är att bolåneskyddet är minst lika värdefullt om du är ensam i hushållet, medan livförsäkringen är bra när din ekonomi också påverkar andra, tipsar Per Täckenström.

ICA Försäkrings livförsäkring – här kan du läsa mer och se ditt pris 

Artikeln publicerad 2022-01-21

Fler nyheter


Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2023-03-10

Rätt försäkrad på skidsemestern?

Många åker till fjällen så här års och både på väg dit eller på plats kan det hända saker där en försäkring hjälper till. ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjélmer delar med sig av några tips på försäkringar som kan vara extra bra att ha på fjällsemestern.

› De här försäkringarna kan vara bra att ha
blomma
Familj 2022-12-13

Livförsäkring eller bolåneskydd - vad är skillnaden?

Ibland tar livet nya, oplanerade vägar framåt. En försäkring kanske inte kan ändra på din livssituation, men den kanske kan underlätta den. Både livförsäkring och bolåneskydd är till för att hjälpa dig eller dina närstående ekonomiskt när det som mest behövs. Det kan handla om andra förutsättningar i vardagen som gör att ekonomin påverkas, som dödsfall, sjukdom, skada eller annat. Vi reder ut skillnaden mellan livförsäkring och bolåneskydd, och i vilka situationer försäkringarna är bra att ha.

› Så skiljer sig försäkringarna
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2022-12-03

5 försäkringar du inte ska vara utan

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

› Dessa är de viktigaste försäkringarna
barn som cyklar
Familj 2022-04-14

Lära barn att cykla – så gör du

När solen tittar fram och gruset på gatorna har sopats bort är det många som blir extra sugna på att plocka fram cykeln. Att cykla är en viktig färdighet och ett stort steg för den som ska lära sig. Men hur lär man någon hur man gör egentligen? Här kommer några tips för dig som vill lära ditt barn att cykla.

› Läs mer om hur du lär ditt barn cykla
Artikelbild
Familj 2021-10-15

Samtalsterapeut online via BlueCall – så kan du få hjälp

Om du har en försäkring hos oss har du möjlighet att få samtalsstöd via BlueCall – en app för digitala stödsamtal. Här ger BlueCall fem konkreta tips för att hantera oro.

› Så fungerar samtalsstöd hos BlueCall
Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Familj 2020-12-10

5 vanliga frågor om att försäkra barn

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

› Varför behöver man barnförsäkring?
Läkare och patient
Familj 2020-12-03

Vad är ekonomisk invaliditet?

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

› Om skador och ersättningar
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Person med jordglob under armen
Familj 2019-08-12

Tips till dig som vill studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

› Så kommer du igång
Barn med flytväst på bräda
Familj 2019-06-12

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

› Livsviktiga råd
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Tips för dig som ska resa utomlands med barn

Här tipsar vi om hur du reser utomlands tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vilka vaccinationer och försäkringar som kan vara bra och hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Läs våra tips inför utlandsresan med barnen
Barn på skateboard
Familj 2018-08-24

Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

› Tjata mindre – aktivera mera
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Barn som hjälper till att laga mat
Familj 2018-08-01

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips