Försäkring vid andrahandsuthyrning – vad gäller?
De senaste åren har det blivit allt vanligare att hyra ut sin bostad, till exempel via Airbnb eller Blocket. Vad många inte vet är att hemförsäkringen så gott som aldrig gäller automatiskt vid korttidsuthyrning. Det är också vanligt att hyra ut sin bostad en längre tid för att exempelvis studera på annan ort eller testa att flytta ihop med någon. Vi reder ut vad du ska tänka på för att vara rätt försäkrad vid olika typer av andrahandsuthyrning.
Hur gäller hemförsäkringen vid korttidsuthyrning?
Din hemförsäkring är tänkt att skydda dig, din familj och din bostad. När du hyr ut tillfälligt mot betalning, exempelvis via Blocket eller Airbnb, blir riskerna betydligt större. Därför gäller inte hem- och husförsäkringar automatiskt vid den typen av andrahandsuthyrning. Det hjälper inte heller om hyresgästen har en egen hemförsäkring, eftersom den inte täcker skador på dina möbler och andra ägodelar, eller på fast inredning. Vill du hyra ut på det här sättet är det därför viktigt att du undersöker vilket försäkringsskydd du kan få genom förmedlaren och tar reda på om du behöver komplettera med en försäkring för uthyrning.
Detta behöver du göra när du ska hyra ut en kort period
För att din hyresrättsförsäkring, din bostadsrättsförsäkring, husförsäkring, studenthemförsäkring eller fritidshusförsäkring hos ICA Försäkring ska gälla när du hyr ut i andra hand måste du meddela oss i förväg. Skulle du missa detta riskerar du att försäkringen inte gäller under hela eller en del av uthyrningstiden. Om en skada skulle inträffa kan det betyda att du får avdrag eller helt blir utan ersättning. Kontakta därför kundservice i god tid så att vi får alla uppgifter. Har du din hemförsäkring hos ett annat bolag, kontakta dem för att kolla vad som gäller.
Hur gäller hemförsäkringen vid längre andrahandsuthyrning?
Om du ska hyra ut din bostad i andrahand under en längre period gäller inte din hemförsäkring för din hyresgäst på samma sätt som den gäller för dig. Din hemförsäkring kan exempelvis inte ersätta din hyresgästs saker vid inbrott eller ge din gäst skydd på resan. Därför är det viktigt att du ser till att din hyresgäst tecknar en egen hemförsäkring. Förutom att den skyddar gästens saker, innehåller den en ansvarsförsäkring som är viktig om gästen råkar orsaka en skada på ditt hem.
Närproducerad el från Bixia
Nu får du 50 000 stammispoäng i välkomstbonus (motsvarar 500 kr) på förnybar, närproducerad el från människor och gårdar i Sverige.
Stöld och skadegörelse
Hemförsäkringen täcker stöld och skadegörelse vid inbrott, så länge din uthyrning är godkänd av försäkringsbolaget. Men skulle du råka ut för att din hyresgäst stjäl dina saker eller medvetet saboterar ditt hem blir du utan ersättning, då detta är undantaget i alla hemförsäkringar. Se därför till att kontrollera din hyresgäst noga innan ni skriver avtal, använd ett bra avtal för andrahandsuthyrning och ta eventuellt ut en depositionsavgift som du betalar tillbaka om allt är enligt överenskommelse efter hyrestidens slut. Ange gärna i hyresavtalet att gästen måste ha en egen hemförsäkring för att få hyra din bostad.
Hemförsäkring för dig som hyr i andrahand
Du som hyr i andrahand behöver ha en egen hemförsäkring för att skydda dina saker, exempelvis om det skulle bli inbrott i bostaden du hyr. Den hemförsäkring som värden har skyddar själva bostaden och värdens tillhörigheter, men inte dina. Om du skulle råka ha sönder något i värdens bostad kan värdens försäkringsbolag dessutom kräva dig på ersättning, därför är det viktigt att du har en egen hemförsäkring som kan hjälpa dig i en sådan situation.
Den hemförsäkring som är aktuell för dig som hyr i andrahand är hyresrättsförsäkring. Om du hyr en bostadsrätt i andrahand behöver du inte lägga till ett eget bostadsrättstillägg, utan det ska värden/bostadsrättsinnehavaren stå för. Samma sak gäller om du hyr en villa – då är det husägaren som försäkrar själva byggnaden.
Om något händer under uthyrningen
Om det skulle hända något under uthyrningen är det viktigt att ni kontaktar era respektive försäkringsbolag.
Skulle du få en skada på bostaden medan du hyr ut den i andra hand måste du kanske sänka hyran eller pausa uthyrningen helt tills skadan är fixad. Då kan du som har ICAs försäkring för hem, villa eller fritidshus få ersättning för hyran du går miste om. En förutsättning är att du fått uthyrningen godkänd av oss på förhand.
Kom ihåg att söka tillstånd
De flesta föreningar och hyresvärdar har särskilda regler för såväl korttidsuthyrning som längre andrahandsuthyrning. Glöm därför inte att kontrollera med fastighetsägaren att du faktiskt får hyra ut bostaden i andra hand innan du gör det.
Lycka till med uthyrningen!