Renovera badrum – så undviker du fällorna

Badrum som renoveras
Badrum som renoveras Se till att badrumsrenoveringen fotograferas och dokumenteras under arbetets gång.
Hemförsäkring

Bo tryggare med ICAs hemförsäkring

Med ICA Försäkrings hemförsäkring har du ett bra skydd om olyckan skulle vara framme. Vi har flera olika typer av hemförsäkringar: hyresrätt och bostadsrätt, hus och villa, fritidshus samt student.

› Mer om våra hem- och husförsäkringar

Samla ICA-bonus hos Hemfrid

Du som är stammis får 750 kronor i välkomstbonus och kan samla poäng på all din städning när du tecknar ett nytt städabonnemang. Läs mer på ica.se

En badrumsrenovering är ofta ett stort och dyrt projekt. Vår byggtekniker Daniel Olsson hjälper dig undvika besvärliga fallgropar, som att golvvärmen inte fungerar, eller att det nya badrummet får vattenskador.

Be om offerter

För att du ska kunna jämföra offerter från olika företag och få en klar uppfattning om kostnaden för din badrumsrenovering är det bra att be om offerter med fast pris. Tänk noga igenom i förväg vad du vill ska ingå i jobbet och se till att det finns med i offerten. På det sättet undviker du många missförstånd och minskar risken att det tillkommer arbete i efterhand som gör att slutnotan blir högre än du räknat med. För att en entreprenör ska kunna uppskatta tidsåtgång och pris och ge en seriös offert behöver den inspektera ditt badrum på plats. Det är också ett bra tillfälle för dig att ställa frågor och förklara vad du vill ha.

Kolla upp firman

Det är viktigt att den som ska göra jobbet följer branschregler och föreskrifterna för badrum. Försäkra dig om att plattsättningsfirman du har valt har våtrumsbehörighet. Det kan du göra på Byggkeramikrådets hemsida eller på Svensk våtrumskontroll. VVS-företaget ska vara auktoriserat enligt branschregler Säker Vatteninstallation. Elinstallatörens behörigheter hittar du hos Elsäkerhetsverket. Alla företag måste kunna lämna garanti och dokumentation på arbetet. Referenser är också mycket viktiga. Be att få kontakta tidigare kunder. Kolla också att företaget inte finns med på Råd & Röns svarta lista.

Gör upp en tidplan

Troligtvis vill du inte vara utan badrum längre än absolut nödvändigt. Skriv ett avtal med den hantverksfirma du anlitar hur lång tid renoveringen får ta. I avtalet ska det också anges vad som händer om renoveringen skulle dra ut på tiden. Om det tillkommer arbete som inte finns med i avtalet kommer det läggas utöver den avtalade tiden. Därför är det viktigt att du är så detaljerad som möjligt om vad som ska ingå redan när du ber om offerten.

Välj rätt material

Sätt av ordentligt med tid för planering. När du väl bestämt dig för kakel och badrumsinredning kan det vara flera veckors beställningstid. Det är bra om allt finns på plats när hantverkarna kommer, så att el- och rörinstallationer hamnar på rätt ställe. Tänk på att du själv har ansvar för att välja material och inredning som är anpassade för våtrum. Om du till exempel skulle råka välja kakel mot plattsättarens rekommendationer kan det vara väldigt svårt att få kompensation i efterhand.

– Entreprenören brukar ofta kunna köpa ut även materialet och lämna garanti på både det och arbetet. Det är ett bra val. Material som inte ingår i standardutbudet eller måste specialbeställas kan du behöva skaffa själv, så stäm av i god tid, säger Daniel Olsson, byggtekniker på ICA Försäkring.

Ventilation förebygger fuktskador

Har du ett gammalt badrum är det inte säkert att ventilationen är rätt anpassad. Dålig ventilation kan på sikt ge problem med mögel, fuktskador och dålig inomhusluft. Se därför till att det nya badrummet får bra lufttillförsel, enklast genom en springa under badrumsdörren, och en fläkt som leder ut fukten från huset efter dusch och bad.

Kolla rören

Planerar du badrumsrenovering i villan eller fritidshuset är det viktigt att också tänka på de rörinstallationer som går till och från badrummet. Har du till exempel gamla avloppsrör i gjutjärn bör du fundera på att byta dem samtidigt.

– Även om det blir en extra kostnad i badrumsprojektet ska du jämföra det med att behöva riva upp det nyrenoverade badrummet efter ett par år när de gamla rören börjat rosta och läcka, säger Daniel Olsson.

Planera el och vatten noga

När det gamla badrummet rivits ut och gamla vatten- och avloppsanslutningar eventuellt bytts är det dags att dra ny el och dolda vattenrör. Det är viktigt att till exempel golvbrunn och el till handdukstork hamnar på rätt ställe. När tätskiktet lagts på i nästa steg går de inte att flytta. Vägguttag får bara sitta på vissa platser i badrummet. Kolla med elinstallatören.

Förebygg problem med golv och golvvärme

Om elvärmen i det nya badrumsgolvet visar sig fungera dåligt kan det bero på bjälklaget, isoleringen, monteringen, gjutningen, vattenskyddet – eller själva slingan. I värsta fall hamnar du i en situation där olika hantverkare skyller på varandra.

– Se till att en leverantör tar ett helhetsansvar för golvvärmen. De ska se till att testa att slingorna fungerar som de ska både före läggningen, innan flytspacklingen och i efterhand, rekommenderar Daniel Olsson.

För att vattnet ska rinna undan måste golvet ha rätt lutning mot golvbrunnen. Var noga med att också golvets fall kontrolleras redan innan tätskiktet och kaklet läggs på.

Be om dokumentation och intyg

En vanlig skada i badrum är att det börjar läcka vatten eller ånga genom tätskiktet eller en tätskiktsanslutning på golvet eller väggen. Det kan till exempel bero på att en gammal golvbrunn återanvänts, att infästningen till duschblandaren är fel eller att tätskiktet inte ansluter på rätt sätt mot rör eller tröskel. Eftersom tätskiktet inte går att se när kakel och klinker är på plats är det viktigt att det finns fotodokumentation på tätskiktet som bevisning på att det är korrekt utfört. Var därför tydlig mot entreprenören att du vill ha renoveringen dokumenterad och fotograferad under arbetets gång.

– Skulle du få en vattenskada går det mycket snabbare för oss att handlägga skadan om vi snabbt kan se hur renoveringen har gjorts, vilka material som har använts och att firman haft våtrumsbehörighet. Dessutom kan man undvika att riva upp badrummet i onödan, förklarar Daniel Olsson.

Be om ett kvalitetsdokument från plattsättaren tillsammans med monteringsanvisning för tätskiktssystemet. VVS-installatören ska kunna lämna branschens eget intyg på att den har följt reglerna. När det gäller fotodokumentationen är det särskilt viktigt att få med tätskiktet, hur golvbrunnen är monterad och vilka produkter som använts. Ska du ha golvvärme behöver installationen fotograferas före gjutningen.

Om du är missnöjd med jobbet

Vill du reklamera ett våtrumsarbete ska du i första hand vända dig till firman som gjort jobbet. Var tydligt med varför du är missnöjd och med vad. Jämför med vad som var uppgjort i avtalet. Om ni inte kan komma överens behöver du ta in en oberoende besiktningsman. Eftersom det är du som reklamerar måste du betala kostnaden för detta. Du kan också göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Fler badrumstips

› Livslängd hus – så länge håller olika delar, exempelvis badrum, fuktspärr och varmvattenberedare

› Koppla säkert och slipp farlig el hemma

› Köpa hus med källare – undvik och förebygg skador i exempelvis våtrum

Hemförsäkring

Bo tryggare med ICAs hemförsäkring

Med ICA Försäkrings hemförsäkring har du ett bra skydd om olyckan skulle vara framme. Vi har flera olika typer av hemförsäkringar: hyresrätt och bostadsrätt, hus och villa, fritidshus samt student.

› Mer om våra hem- och husförsäkringar

Samla ICA-bonus hos Hemfrid

Du som är stammis får 750 kronor i välkomstbonus och kan samla poäng på all din städning när du tecknar ett nytt städabonnemang. Läs mer på ica.se

Artikeln publicerad 2018-10-17

Fler nyheter


Översvämning i hus
Hus och hem 2021-09-01

Översvämning i hus – så skyddar du dina saker

Klimatförändringarnas konsekvenser blir alltmer påtagliga i vår del av världen. Extrema regnväder som orsakar översvämningar kommer bli allt vanligare i framtiden, spår meteorologerna. Vi kanske inte kan stoppa regnet, men det finns saker du kan göra att förebygga och begränsa skadorna. 

› Läs mer om vad du kan göra
Villagata
Hus och hem 2021-02-27

Köpa hus med källare – undvik och förebygg skador

En inredd källare kan vara mysig och ge utrymme för både gäster, jobb, träning och avkoppling. Men den kan också ställa till stora problem, om renoveringen inte är gjord utifrån dagens byggnormer och kunskap.

Här får du veta vad du behöver vara vaksam på när du köper hus med inredd källare.

› Läs våra tips om hus med källare
Smältande snö i takränna
Hus och hem 2021-01-12

Stor risk för extrema snöfall i delar av Sverige

Nu faller kraftiga snömängder i stora delar av Sverige. Det i kombination med lågtryck gör att SMHI utfärdar en klass 2-varning. Läs om vad du kan göra för att skydda dig och dina tillhörigheter. 

› Så förbereder du dig
Caroline Farberger, vd ICA Försäkring
Hus och hem 2020-10-26

Försäkringsskydd för våld i nära relationer

I dagsläget gäller inte de flesta hemförsäkringars överfallsersättning och krishjälp om gärningspersonen är av samma hushåll. Detta undantag har ICA Försäkring tagit bort. Hemförsäkringen innehåller dessutom ombudshjälp och ett omställningsskydd vid exempelvis behov av flytt till skyddat boende. 

› Läs mer om vad försäkringsskyddet innebär
Lämna över nycklar - ICA Försäkring om dolda fel-försäkring
Hus och hem 2020-10-14

Dolda fel-försäkring – vad innebär det för dig som köpare?

I bostadsannonser är det lätt att få uppfattningen att en dolda fel-försäkring är en trygghet för köparen, trots att den snarare är till för säljaren. Här får du veta vad försäkringen innebär, vad som räknas som dolda fel och hur din undersökningsplikt gäller som köpare.

› Om dolda fel och undersökningsplikt
Nyrenoverad och orenoverad fasad - ICA Försäkring
Hus och hem 2020-07-27

Livslängd hus – så länge håller olika delar

Hur länge håller taket, fönstren, dräneringen och värmepumpen? Här får du en uppfattning om vilken ungefärlig livslängd du kan räkna med, del för del.

› Planera underhållet i tid
Stulen plånbok - ICA Försäkring
Hus och hem 2020-07-09

5 tips som hjälper dig få tillbaka stulna saker

Oavsett om du råkar ut för inbrott eller blir av med väskan på stan finns det en chans att få tillbaks dina stulna prylar. Här är fem tips som ökar dina möjligheter.

› Förberedelser som ökar dina chanser
Ljussling i trädgård - tips från ICA Försäkring
Hus och hem 2020-06-16

Så fixar du högre mysfaktor i sommarstugan

Börjar fritidshuset kännas lite slitet och trist? Här får du fem enkla tips på hur du höjer mysfaktorn, utan att det behöver bli dyrt.

› 5 fixartips för fritidshuset
Elkablar och fiberkablar
Hus och hem 2020-06-15

Koppla säkert och slipp farlig el hemma

Alldeles för många skadas allvarligt av dåliga och farliga elinstallationer varje år. Ofta är det hemmafixade ellösningar som ligger bakom olyckorna. Därför har Elsäkerhetsverket lanserat webbtjänsten Koppla säkert, som ska göra det enklare att göra rätt när det ska installeras el i hemmet.

› Hjälp vid elinstallationer
hand med nyckelknippa
Hus och hem 2020-06-10

Hyra ut i andra hand – hur gäller försäkringen?

De senaste åren har det blivit allt vanligare att hyra ut sin bostad tillfälligt, till exempel via Airbnb eller Blocket. Vad många inte vet är att hemförsäkringen så gott som aldrig gäller automatiskt vid den typen av uthyrning. Vi förklarar vad du ska tänka på för att vara rätt försäkrad vid andrahandsuthyrning.

› Detta behöver du ha koll på
hur vet man om man har vägglöss?
Hus och hem 2020-01-11

Varning för vägglöss i bagaget

De senaste tjugo åren har vägglöss blivit allt vanligare och antalet saneringar har ökat i snabb takt. Lössen kan följa med i begagnade möbler, framför allt sängar, men det vanligaste är att vi tar med dem hem i resväskan. New York och London är exempel på omtyckta resmål som har stora problem med vägglöss.

› Hur vet man om man har vägglöss?
Motorsåg - om att hyra ut saker
Hus och hem 2020-01-10

Låna eller hyra ut dina prylar – vilket skydd har du?

Många av våra saker står oanvända en stor del av tiden. Att låna eller hyra dem ut till andra kan vara ett sätt att spara på jordens resurser – och kanske få lite extra i plånboken. Här får du veta hur försäkringen gäller vid utlån och uthyrning, så att du slipper få en otrevlig överraskning om något händer.

› Så gäller försäkringen när du vill hyra ut saker
stöldbegärlig hemelektronik, t ex hörlurar och surfplatta
Hus och hem 2019-11-25

Därför håller DNA-märkning tjuven borta

Hur fungerar DNA-märkning, hur säker är den och kan tjuven skrapa bort den från dina värdesaker? Här får du veta mer om fördelar och nackdelar med MärkDNA.

› Frågor och svar om MärkDNA
Villor på gata med blommande träd
Hus och hem 2019-11-20

Köpa hus-guide: De vanligaste problemen med olika hustyper

Varje tid har sitt husmode när det kommer till byggmetoder, något som ofta lett till problem senare. Här får du veta vad du ska se upp med när du letar efter drömhuset, så att du inte råkar ut för obehagliga överraskningar efter köpet.

› Läs om hus från 1900 fram till idag
En inbrottstjuv med en kofot
Hus och hem 2019-10-01

Inbrott i huset – så minskar du risken

Att drabbas av inbrott är ofta en värre upplevelse än man kan föreställa sig. Förutom att du blir av med värdefulla saker, så är känslan av att någon okänd gått omkring och rotat bland dina tillhörigheter kanske det svåraste. Som grädde på moset kanske alla lådor och garderober är tömda och allt är en enda röra. Här är tips på hur du gör det svårt för tjuvarna.

› Så minskar du inbrottsrisken
Johan Nilsson och Caroline Farberger presenterar nyheten i husförsäkringen
Hus och hem 2019-10-01

Nu med skydd för den som investerat i förnyelsebar energi

Idag investerar fler och fler småhusägare i förnyelsebar energi. Fram tills idag har inget försäkringsbolag försäkrat utebliven elproduktion. Detta gör nu ICA Försäkring från och med den 1 oktober 2019.

› Läs mer om nyheten i husförsäkringen
Par tar emot nycklar
Hus och hem 2019-05-15

Byta bostad på semestern

De senaste åren har allt fler upptäckt fördelarna med bostadsbyte på semestern. Det ger möjlighet att upptäcka nya delar av Sverige, Europa och världen – med gratis boende. Men kolla att din bostad är fullt försäkrad när du lånar ut den!

› Detta gäller när du lånar ut din bostad
Iskristaller på fönsterruta
Hus och hem 2019-02-13

5 tips för en effektivare luftvärmepump

För att din luftvärmepump ska fortsätta att hålla ner elkostnaden år efter år behöver den din hjälp. Här är några enkla knep som ger dig mer värme för pengarna.

› Underhåll som du kan göra själv
Person som sågar ett nedfallet träd
Hus och hem 2019-01-11

Stormskador på villan eller fritidshuset?

Det har varit en stormig start på 2019. Många villor och fritidshus har skadats och ännu fler har blivit strömlösa. Här får du veta vad du ska göra om du har drabbats.

› Till checklistan
Person torkar upp läckande vatten med trasa
Hus och hem 2019-01-07

Vattenskada i köket allt vanligare

De senaste åren har andelen vattenskador i kök ökat drastiskt. Anledningen är att vi kopplar in allt fler apparater i våra kök, samtidigt som kraven på fuktskydd är betydligt lägre än i badrummet. Det gör att vatten från läckande ledningar eller kopplingar kan hinna ge stora skador på golv, väggar och bjälklag innan läckan upptäcks.

› Så minskar du risken för vattenskador
Ett litet barn undersöker en byrålåda
Hus och hem 2019-01-04

Hur barnsäkrar jag mitt hem?

Varje år skadar sig många barn i hemmet helt i onödan. Här får du tips på hur du förebygger olycksfall och gör hemmet tryggare och säkrare för de yngsta familjemedlemmarna.

› Så barnsäkrar du ditt hem
Adventsljusstake med levande ljus
Hus och hem 2018-12-13

Tänk på brandsäkerheten kring jul

Runt tredje advent är det extra många bränder som startas av levande ljus. Vi pratade med Lovisa Seward, skadechef på ICA Försäkring, om hur man kan njuta av juleljus hemma utan att råka ut för eldsvåda.

› Säkra tips i advent
Brinnande kastrull på spisen
Hus och hem 2018-12-04

”Det luktar bränt!” Så brandsäkrar du studentlyan

Under den mörkaste tiden av året startar extra många bränder. Se till att du har koll på brandsäkerheten – det kan rädda liv. Vi har säkra tips för både studentkorridor och lägenhet.

› Brandskydd för studentboendet
barn leker med dockhus
Hus och hem 2018-10-17

Har du vuxit ur din hemförsäkring?

Reser du mer än tidigare? Har du fått barn, byggt om eller flyttat? Anledningarna till att se över sin hem- eller husförsäkring kan vara många och det är extra viktigt när du befinner dig i en ny livssituation. Här är några bra tips och råd.

› Fixa rätt skydd till rätt pris
Sommarstuga i höstskog
Hus och hem 2018-10-17

Checklista när du ska stänga sommarstugan

När du ska lämna sommarstugan obebodd under en längre tid gäller det att vara noggrann för att slippa allt från vattenskador till möss och andra skadedjur. Vi har samlat några tips för att fritidshuset ska klara vintern på bästa möjliga sätt.

› Så slipper du problem i vinter
Ytterdörr på glänt
Hus och hem 2017-10-11

Varför ska jag köpa en säkerhetsdörr?

Bor du i en lägenhet kan en säkerhetsdörr vara en riktigt bra och till och med livsviktig investering.  Det kan ge mindre risk för inbrott, tystare lägenhet och ge ett framför allt betydligt bättre brandskydd.

› Läs om vilka krav som gäller
Mysig brasa i kaminen
Hus och hem 2017-09-19

Elda rätt i din eldstad

När hösten börjar smyga sig på ser många av oss fram emot mysiga kvällar framför brasan, medan andra eldar för att få värme i huset. Tyvärr är det också många bränder som startar kring eldstäder, men det finns sätt att minska riskerna. Vi har samlat några tips och råd hur du eldar säkert och effektivt, men också med omtanke om miljön.

› Så undviker du brand i eldstaden
Kackerlacka i köket
Hus och hem 2017-09-19

Skadedjur i köket? Så här blir du av med dem

Plötsligt en dag upptäcker du att det flyttat in objudna gäster hemma i köket. Då gäller det att agera, annars kan de snabbt bli många fler. Här lär du dig känna igen fem vanliga skadedjur. Du får också veta vad du kan göra för att bli av med ohyran.

› Läs mer
Sjukvård på resan - hur gör man?
Hus och hem 2017-06-26

Sjukvård utomlands – hur gör man?

Många svenskar vet inte vem de ska kontakta när de behöver vård utomlands utan frågar sig runt. Det kan leda till att du inte får rätt hjälp. Det hela är egentligen väldigt enkelt.

› Så gör du om du skadar dig på utlandsresan
Åskskydda hemelektroniken
Hus och hem 2017-06-05

Åskvarning – så skyddar du hemelektroniken

Sommaren är högsäsong för åskväder. Åska och blixtnedslag står varje år för en mängd skador på hus och hemelektronik, ofta på grund av överspänning i elkablarna. Vill du slippa oroa dig? Här får du veta hur du åskskyddar ditt hem och dina elprylar.

› Läs frågor och svar om åskskydd
Om det börjar brinna
Hus och hem 2017-05-27

Om det börjar brinna

Har du otur och det ändå börjar brinna, trots att du vidtagit alla åtgärder du kan för att förhindra en eld så kan du oftast släcka mindre bränder själv.

› Läs mer om hur du gör om det börjar brinna
Spisen är det vanligaste stället där en brand uppstår hemma
Hus och hem 2016-12-12

Nu är eld uti var spis

Precis som en av refrängerna antyder i den traditionella Staffansvisan, så är det på spisen de flesta bränder startar i våra hem. Detta kan lätt undvikas genom att man inte lämnar spisen obevakad när man lagar mar eller installerar en spisvakt.

› Mer hur du undviker och släcker en spisbrand
Artikelbild
Hus och hem 2016-03-02

Har du en brandsläckare i köket?

Köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet och det är på spisen som branden oftast uppstår. Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket.

› Läs våra tips för ett säkrare kök
Studenthemförsäkring
Hus och hem 2016-02-16

Därför ska du som student ha en hemförsäkring

Att stå utan en hemförsäkring när olyckan slår till kan leda till en ekonomisk katastrof. Du behöver inte äga massor av dyra prylar för att motivera kostnaden för en hemförsäkring.

› Mer om vikten av att ha en hemförsäkring