På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-10-11

Varför ska jag köpa en säkerhetsdörr?

Ytterdörr på glänt
Ytterdörr på glänt Tänk på att välja ett lås med lika hög säkerhetsnivå som själva dörren.

Bor du i en lägenhet kan en säkerhetsdörr vara en riktigt bra och till och med livsviktig investering.  Det kan ge mindre risk för inbrott, tystare lägenhet och ge ett framför allt betydligt bättre brandskydd.

Säkerhetsdörrar är vanligare för lägenhetsinnehavare än villaägare, eftersom det i huset finns många andra alternativa vägar in i bostaden, t ex ett källarfönster eller altandörr. För lägenheter är dörren många gånger det enda sättet att komma in och då kan en säkerhetsdörr vara ett effektivt skydd för dig, din familj och dina saker.

Vad är en säkerhetsdörr?

En säkerhetsdörr är en ytterdörr som är testad och godkänd enligt vissa krav. Ofta är den helt eller delvis gjord av stål. Förutom att själva dörren är starkare och skyddar bättre, sitter den i dörrkarmen på ett sätt som gör den svårare att bryta upp.

Men inget är ju starkare än den svagaste länken. En säker dörr som är upphängd på ett bra sätt skyddar ändå dåligt om själva låset inte håller samma höga standard. Se alltså till att välja ett lås som uppfyller kraven för den säkerhetsklass som själva dörren har.

Vilka säkerhetsklasser finns det?

Det finns olika typer av säkerhetsdörrar och man har delat in dem i två olika säkerhetsklasser beroende på hur svåra de är att bryta upp. Klassen RC3 är den vanligaste, medan RC4-dörrar används i framför allt utsatta områden. För att kontrollera säkerhetsnivån gör Statens Provningsanstalt flera olika typer av tester: dörrens styvhet, olika detaljers hållfasthet och hur lång tid det tar att forcera den med hjälp av olika verktyg, till exempel kofot, skruvmejslar, borrmaskin och bultsax.

Tänk på detta när du väljer dörr

När du ska välja dörr är det flera faktorer som spelar in. Förutom säkerhetsklasserna, som gäller inbrottsskydd, finns också klassindelningar för ljudisolering och brandskydd. Titta även på hur tät dörren är mot brandrök och gaser, då detta är den enskilt största dödsorsaken i samband med bränder i flerbostadshus. Det har funnits fall då tillverkaren beskrivit en säkerhetsdörr som ”testad”, utan att berätta att dörren i själva verket inte klarat testerna. Det kan alltså vara bra att kontrollera att dörren är godkänd.

För de allra flesta är förstås priset en viktig faktor, men även att dörren är snygg och passar in. Säkerhetsdörrar finns idag från en mängd olika tillverkare i många olika utföranden och de kan ofta anpassas så att de liknar originaldörren.

Säkerhetsdörr ger billigare hemförsäkring

En säkerhetsdörr ger oftast rabatt på din hemförsäkring eftersom det stärker skyddet för din bostad. Får du inbrott genom dörren trots att du har en låst, godkänd säkerhetsdörr eller gallergrind betalar du ingen självrisk för det som blivit stulet om du har ICA Försäkrings hemförsäkring.  


Källa: Wikipedia

Fler nyheter


Barn som hjälper till att laga mat
Hus och hem 2017-10-25

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Mysig brasa i kaminen
Hus och hem 2017-09-19

Elda rätt i kamin och öppen spis

När hösten börjar smyga sig på ser många av oss fram emot mysiga kvällar framför brasan, medan andra eldar för att få värme i huset. Tyvärr är det också många bränder som startar kring eldstäder, men det finns sätt att minska riskerna. Vi har samlat några tips och råd hur du eldar säkert och effektivt, men också med omtanke om miljön.

› Så undviker du brand i eldstaden
Kackerlacka i köket
Hus och hem 2017-09-19

Skadedjur i köket? Så här blir du av med dem

Plötsligt en dag upptäcker du att det flyttat in objudna gäster hemma i köket. Då gäller det att agera, annars kan de snabbt bli många fler. Här lär du dig känna igen fem vanliga skadedjur. Du får också veta vad du kan göra för att bli av med ohyran.

› Läs mer
Person som håller i sin smartphone
Hus och hem 2017-08-17

Skydda mobilen på bästa sätt

Att skada eller tappa bort sin mobiltelefon är både tråkigt och dyrt, men det finns sätt att minska risken för att det händer. Här är några enkla saker att tänka på.

› Läs mer
Sjukvård på resan - hur gör man?
Hus och hem 2017-06-26

Sjukvård utomlands – hur gör man?

Många svenskar vet inte vem de ska kontakta när de behöver vård utomlands utan frågar sig runt. Det kan leda till att du inte får rätt hjälp. Det hela är egentligen väldigt enkelt.

› Så gör du om du skadar dig på utlandsresan
Åskskydda hemelektroniken
Hus och hem 2017-06-05

Åskvarning – så skyddar du hemelektroniken

Sommaren är högsäsong för åskväder. Åska och blixtnedslag står varje år för en mängd skador på hus och hemelektronik, ofta på grund av överspänning i elkablarna. Vill du slippa oroa dig? Här får du veta hur du åskskyddar ditt hem och dina elprylar.

› Läs frågor och svar om åskskydd
Glöm inte att släcka ljusen
Hus och hem 2016-11-22

Tänk på brandsäkerheten i advent

I jultider plockar många fram sina adventsljusstakar som dekoreras fint med mossa och figurer. Mitt i allt detta adventsmys ser man tyvärr att bränder som orsakas av att man glömmer blåsa ut ljusen i framför allt adventsljusstakarna, ökar för varje advent.

› Säkra tips inför advent
Bra att veta inför stängningen av sommarstugan
Hus och hem 2016-10-06

Dags att stänga sommarstugan

Nu när hösten är på ingång och sveper in oss i en färgglad skrud av höstlöv är det dags att börja planera stängningen av sommarstugan inför vintern. Vi har samlat några tips för att den ska klara vintern på bästa möjliga sätt.

› Detta bör du göra när du stänger igen sommarstugan
Artikelbild
Hus och hem 2016-03-02

Har du en brandsläckare i köket?

Köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet och det är på spisen som branden oftast uppstår. Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket.

› Läs våra tips för ett säkrare kök