På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-09-19

Skadedjur i köket? Så här blir du av med dem

Kackerlacka i köket
Kackerlacka i köket Hittar du kackerlackor hemma bör du omedelbart kontakta skadedjurssanerare. I många fall ingår sanering i villaförsäkringen.

Plötsligt en dag upptäcker du att det flyttat in objudna gäster hemma i köket. Då gäller det att agera, annars kan de snabbt bli många fler. Här lär du dig känna igen fem vanliga skadedjur. Du får också veta vad du kan göra för att bli av med ohyran.

Brödbagge

Brödbagge

Storlek: 2-4 mm
Förökning: Lägger upp till 100 ägg under sin livstid
Favoritmat: hårt bröd, pasta och djurfoder, men även torkade grönsaker, nötter och kryddor


Liksom mjölbaggen kan brödbaggen eller dess ägg följa med dig hem i olika livsmedelsförpackningar. Den är en flygande bagge som kan gnaga sig igenom papper, trä och till och med vissa metaller. Brödbaggen lägger sina ägg i skafferiets mörka vrår. När larverna kläcks är de bara en 0,5 mm långa och specialiserade på att ta sig in i förpackningar av olika slag för att hitta mat. Den fullvuxna baggen äter däremot inte och lever bara några veckor. Den är lättast att upptäcka vid fönster där den söker sig mot ljuset.

Om du har drabbats:

 • Undersök dina torrvaror.
 • Lägg angripna förpackningar plastpåsar, knyt igen och släng.
 • Gör rent skåpen ordentligt med rengörsmedel. Var extra noga i hörn, springor och lister.

MjölbaggeMjölbagge och larver

Storlek: 5-6 mm
Förökning: Lägger upp till 1 000 ägg under sin livstid
Favoritmat: Mjöl, men även gryn, pasta och bröd

Den variant som är vanligast i köket är den svartbruna mjölbaggen. Ett tydligt tecken på att du har drabbats är en fotogenliknande lukt från skafferiet. Då är det troligt att du hittar mjölbaggens små och gula larver i mjölpåsar och andra torrvaror. Mjölbaggen kan leva upp till tre år och klara sig utan mat i flera månader.

Om du har drabbats:

 • Undersök alla matvaror i köksskåpen.
 • Lägg angripna förpackningar i ugnen och låt dem ligga i minst 55 grader i en dryg timme. Ett annat alternativ är att stoppa allt i plastpåsar, knyta igen och stoppa i frysen en vecka innan du lägger dem i soporna.
 • Dammsug och tvätta skåpen.
 • Ta sedan ur dammsugarpåsen och värm eller frys på samma sätt.

FruktflugaFruktfluga

Storlek: 2-3 mm
Förökning: Blir könsmogen efter 8 dagar och lägger 500 ägg
Favoritmat: Övermogen frukt, men även alla rester av mat och dryck

Fruktflugan, eller bananflugan, kan bli en plåga hemma under sensommar och tidig höst. Den följer ofta med frukt hem från affären och förökar sig sedan snabbt i fruktskålen, men gärna också i soppåsen och återvinningskärl där den hittar gamla matrester. Avloppet i diskhon är en annan vanlig plats.

Om du har drabbats:

 • Förvara all frukt i kylen.
 • Ställ ut flugfällor: skålar med en del vatten, en del vinäger, två delar honung eller saft och några droppar diskmedel.
 • Knyt ihop soppåsen när du inte använder den.
 • Töm återvinningskärlen och diska ur.
 • Häll hett vatten i köksavloppet inför natten och droppa sedan i några droppar diskmedel.

Tysk kackerlackaKackerlacka

Storlek: 10-16 mm
Förökning: Lägger upp till 1000 ägg under sin livstid
Favoritmat: Äter allt

Framför allt den tyska kackerlackan har blivit ett större problem i Sverige på senare år. Den trivs på mörka, varma och fuktiga platser, som bakom diskmaskin och kylskåp. Därifrån sprider de sig vidare via rör och ledningar. På natten kommer kackerlackan fram för att leta efter mat. Den är en fenomenal klättrare, även på glatta, lodräta ytor. Både spillning och saliv är starkt illaluktande och den sprider bakterier och sjukdomar, som gulsot, polio och salmonella.

Om du har drabbats:

Anlita skadedjurssanerare – kackerlackor är mycket svåra att bli av med.

SvartmyraSvartmyra

Storlek: 2-4 mm
Förökning: Endast utomhus i sina samhällen
Favoritmat: Rester av saft, socker, kakor eller annat sött

Svartmyrorna har sina samhällen i jorden, gärna under stenplattor. Därifrån ger de sig ut på jakt efter mat och tar sig lätt in i huset genom springor och isolering, särskilt under våren och sommaren. När en myra hittar något sött lägger den ut ett doftspår och snart kommer allt fler i en strid ström. Myrorna gör som regel ingen skada, men kan bli besvärande många.

Om du har drabbats:

 • Följ myrspåret för att ta reda på vad de lockas av.
 • Släng lockbetet eller slå in det i tättslutande plast.
 • Städa bort allt sött och torka noga bort rester och spill från bord och köksbänkar.
 • Ställ ut myrdosor med ett aktivt ämne som myrorna bär med sig tillbaka till boet.

PS. Skadedjurssanering ingår alltid i ICAs husförsäkring.

Bilder via Wikimedia Commons/Creative Commons:
Brödbagge - Siga
Mjölbagge - Sarefo
Mjölmask - Mnolf
Fruktfluga - Martin Cooper
Kackerlacka - David Monniaux
Svartmyra - Jens Buurgaard Nielsen

Fler nyheter


Barn som hjälper till att laga mat
Hus och hem 2017-10-25

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Ytterdörr på glänt
Hus och hem 2017-10-11

Varför ska jag köpa en säkerhetsdörr?

Bor du i en lägenhet kan en säkerhetsdörr vara en riktigt bra och till och med livsviktig investering.  Det kan ge mindre risk för inbrott, tystare lägenhet och ge ett framför allt betydligt bättre brandskydd.

› Läs om vilka krav som gäller
Mysig brasa i kaminen
Hus och hem 2017-09-19

Elda rätt i kamin och öppen spis

När hösten börjar smyga sig på ser många av oss fram emot mysiga kvällar framför brasan, medan andra eldar för att få värme i huset. Tyvärr är det också många bränder som startar kring eldstäder, men det finns sätt att minska riskerna. Vi har samlat några tips och råd hur du eldar säkert och effektivt, men också med omtanke om miljön.

› Så undviker du brand i eldstaden
Person som håller i sin smartphone
Hus och hem 2017-08-17

Skydda mobilen på bästa sätt

Att skada eller tappa bort sin mobiltelefon är både tråkigt och dyrt, men det finns sätt att minska risken för att det händer. Här är några enkla saker att tänka på.

› Läs mer
Sjukvård på resan - hur gör man?
Hus och hem 2017-06-26

Sjukvård utomlands – hur gör man?

Många svenskar vet inte vem de ska kontakta när de behöver vård utomlands utan frågar sig runt. Det kan leda till att du inte får rätt hjälp. Det hela är egentligen väldigt enkelt.

› Så gör du om du skadar dig på utlandsresan
Åskskydda hemelektroniken
Hus och hem 2017-06-05

Åskvarning – så skyddar du hemelektroniken

Sommaren är högsäsong för åskväder. Åska och blixtnedslag står varje år för en mängd skador på hus och hemelektronik, ofta på grund av överspänning i elkablarna. Vill du slippa oroa dig? Här får du veta hur du åskskyddar ditt hem och dina elprylar.

› Läs frågor och svar om åskskydd
Glöm inte att släcka ljusen
Hus och hem 2016-11-22

Tänk på brandsäkerheten i advent

I jultider plockar många fram sina adventsljusstakar som dekoreras fint med mossa och figurer. Mitt i allt detta adventsmys ser man tyvärr att bränder som orsakas av att man glömmer blåsa ut ljusen i framför allt adventsljusstakarna, ökar för varje advent.

› Säkra tips inför advent
Bra att veta inför stängningen av sommarstugan
Hus och hem 2016-10-06

Dags att stänga sommarstugan

Nu när hösten är på ingång och sveper in oss i en färgglad skrud av höstlöv är det dags att börja planera stängningen av sommarstugan inför vintern. Vi har samlat några tips för att den ska klara vintern på bästa möjliga sätt.

› Detta bör du göra när du stänger igen sommarstugan
Artikelbild
Hus och hem 2016-03-02

Har du en brandsläckare i köket?

Köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet och det är på spisen som branden oftast uppstår. Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket.

› Läs våra tips för ett säkrare kök