Restips och rese­försäkringar – för dig över 70 år

Är du över 70 och ska ut och resa? Det kan vara svårt att hitta försäkringar som omfattar seniorer över 70 år.

Hos oss kan du hitta tre olika reseförsäkringar som saknar övre åldersgräns. Och för att göra ditt resande bättre och tryggare bjuder vi dessutom på användbara restips för dig som är äldre.

5 restips för dig som är äldre

1. Res när det är lågsäsong. Du kan spara mycket pengar på din resa genom att boka datum utanför lågsäsong, när färre reser. Familjer med skolbarn är ofta hänvisade till att resa på skolloven, och därför är både efterfrågan och priserna högre då. Som pensionär är du förmodligen friare att resa när du vill.

2. Hyr ut din bostad eller använd en bytestjänst för semesterbostäder. Låter du någon annan bo i ditt hem när du ändå inte är hemma kan du dels tjäna in pengar till resan. Du får också någon som kan vattna dina krukväxter och förebygga inbrott medan du är borta. Utforska tjänster där du kan byta bostad tillfälligt med någon på resmålet.

3. Ha koll på vård och mediciner. Om du kan behöva mediciner, se till att ta med dig tillräcklig mängd hemifrån – helst i originalförpackning. Om det inte går, undersök vilka möjligheter du har att köpa eller få ut motsvarande medicin på resmålet. Om det finns risk att du behöver vård under resan, undersök i förväg vilka kliniker och sjukhus som finns i närheten, och vilka papper de behöver. Skriv ut och ta med ett servicekort från ditt försäkringsbolag (hemförsäkringen) så slipper du betala sjukvårdskostnaderna själv om du får vård utanför Europa. Inom Europa gäller det europeiska sjukförsäkringskortet.

4. Hjälpmedel på resan. Om du av olika anledningar har svårt att förflytta dig tillräckligt snabbt på flygplatsen, kan du begära assistans. Förboka assistans i god tid för att vara säker på att få hjälp. Egen rullstol och andra hjälpmedel du behöver kan du ta med utan extra kostnad. Om du har pacemaker, meddela flygbolaget när du bokar resan. Om du har hörapparat, ta med extra batterier.

5. Viktiga anteckningar i telefonen. För att slippa bära runt på utskrivna bokningsbekräftelser och adresser – utnyttja anteckningsappen i din telefon. Den har du tillgång till även när telefonen inte är uppkopplad, till exempel på flyget, och du har alla viktiga uppgifter nära tillhands. Anteckna också bokningsnummer, flightnummer och andra viktiga uppgifter i telefonen. Ett annat sätt att hålla koll på dina resehandlingar är att spara ner dem digitalt på ett ställe som du har tillgång till från telefonen, till exempel Dropbox, iCloud eller Google Drive.

Reseförsäkringar för seniorer

Även du som är 70+ kan köpa en semesterförsäkring för din resa, även om din ledighet inte räknas som semester längre. Vår försäkring för semesterresa förstärker det reseskydd du har i din hemförsäkring, och gäller lika länge som den. Har du din hemförsäkring hos oss är du skyddad på resa i upp till 60 dagar, många andra försäkringsbolag kan ha 45 dagars reseskydd i sina hemförsäkringar.

Läs mer:
Reseförsäkring semesterresa – även för pensionärer

För de lite kortare resorna kan du som är pensionär teckna en försäkring som kompletterar hemförsäkringens reseskydd på resor upp till 5 dagar. För att få ett så omfattande skydd som möjligt ska du i stället teckna reseförsäkringen för semesterresa även för de kortare resorna.

Läs mer:
Reseförsäkring långresa – också för dig som är över 70 år

Brett utbud av reseförsäkringar för äldre

Du ska kunna känna dig trygg på resan oavsett ålder. Därför har vi ingen övre åldersgräns på våra försäkringar, med två undantag – vår backpacker-reseförsäkring och vår reseförsäkring studera utomlands, som båda riktar sig till yngre resenärer.

Om du vill veta vad som ingår i våra olika försäkringar, kan du se en tabell på sidan Jämför reseförsäkringar.

Extra reseskydd – extra trygghet på resan

Med vår reseförsäkring semesterresa kan du få ersättning för semesterdagar som blivit förstörda av till exempel sjukdom. Det ingår också en hyrbilsförsäkring och eliminering av självrisken i din hemförsäkring.

› Läs mer om reseförsäkring semesterresa