Lära barn att cykla – så gör du

När solen tittar fram och gruset på gatorna har sopats bort är det många som blir extra sugna på att plocka fram cykeln. Att cykla är en viktig färdighet och ett stort steg för den som ska lära sig. Men hur lär man någon hur man gör egentligen? Här kommer några tips för dig som vill lära ditt barn att cykla.

Då brukar barn lära sig att cykla

I vilken ålder brukar barn lära sig att cykla? Många barn lär sig cykla runt 5–6 år, men det kan också vara tidigare eller senare. Alla barn lär sig i olika takt, och när just ditt barn är redo är det bara du som vet. Yngre barn kan med fördel använda balans- eller springcykel istället.

Välj rätt cykel

Att välja rätt cykel är en bra förutsättning för att lära sig cykla. Köp gärna en färdigmonterad cykel (då vet du att den är rätt monterad och stabil) med räfflade pedaler för bättre grepp. Andra bra grejer att tänka på är att cykeln ska ha ringklocka, reflex och lampa. Och du, glöm inte hjälmen! Det är nämligen lag på att barn under 15 år bär hjälm.

Hur stor cykel ska barn ha?

Det är viktigt att inte köpa en för stor cykel för barnet. Tankesättet “barnet växer i den", som används flitigt när det kommer till kläder, gäller inte cyklar. En för stor cykel gör det svårare att lära sig. Vanligtvis avgörs storleken av barnets längd. Nedan listar vi ungefärliga storlekar i tum beroende på barnets ålder.

Storleksguide för barn

Ålder - Hjulstorlek
2–4 år - 12 tum
4–6 år - 16 tum
6–8 år - 20 tum

Hjälpmedel för att lära sig cykla

Innan barnet hoppar upp på en vanlig cykel finns en del vanliga hjälpmedel som stegvis kan introducera barnet till cykling. Men är hjälpmedlen bara just en hjälp eller kan de faktiskt också ge motsatt effekt?

Börja med springcykel

En springcykel, eller balanscykel som det också kallas, kan användas från cirka tre år och är ett bra första steg till att lära sig cykla. Det är kort och gott en cykel utan pedaler som gör att ditt barn kan “springa” fram med fötterna, och då få en känsla för hur man balanserar på en cykel. Barn som har använt springcykel först lär sig ofta att cykla snabbare.

Stödhjul – rätt eller fel?

Stödhjul eller inte, det råder lite olika skolor om det. Men visste du att om ditt barn lär sig cykla med stödhjul, kan det göra det svårare för hen att lära sig cykla utan? Om barnet först lär sig cykla med stödhjul har hen redan övat in en viss teknik. När stödhjulen sedan åker av behöver barnet lära “om”, vilket faktiskt kan vara svårare än att lära sig något nytt. En av de svårare sakerna att lära sig är nämligen balansen på cykeln.

Cykelstång

Precis som med stödhjul innebär en lära-cykla-pinne, eller cykelstång, att barnet inte tränar balansen. Det kan förlänga tiden det tar att bemästra cyklandet på två hjul. Så våga träna på balansen från början genom att gå brevid istället för att använda en cykelstång!

Lära barn att trampa

När balansen sitter är det dags för barnet att lära sig trampa på pedalerna. Börja i startpositionen “en fot i backen och en på pedalen” och förklara att barnet behöver trampa ner foten som är på pedalen och samtidigt skjuta ifrån med foten som står på marken. Sen är det bara att öva, öva och öva.

Lära barn att bromsa

När barnet har lärt sig att trampa på pedalerna kan det gå undan. Glöm inte att också lära ditt barn hur man bromsar och stannar cykeln. Det är lätt att missa och ännu svårare att komma ihåg när barnet är uppe i hög hastighet. Visa hur man bromsar med pedalerna och/eller med handbromsen och påminn om att sätta ned fötterna i marken när cykeln saktar in för att barnet inte ska ramla omkull.

Uppmuntra och ha tålamod

Kom ihåg att det är en process att lära sig att cykla och det är viktigt att du som vuxen är med och skapar rätt förutsättningar. Gör lärandet till en rolig aktivitet genom att till exempel utmana barnet att hålla balansen i en, fem och därefter tio sekunder eller att cykla över ett löv en bit fram.

Lycka till och kom ihåg – övning ger färdighet.