När du bokar resan
Innan ditt barn fyllt två år flyger det till en bråkdel av priset. Det innebär samtidigt att barnet inte har en egen flygstol, något som kanske kan kännas besvärligt på en lång flygning. Inte heller bagage eller handbagage ingår i barnbiljetten. Vill du att barnet ska ha en egen flygstol behöver du betala extra. Till de allra minsta barnen finns ofta möjlighet att boka babysäng, så kallad bassinet. Uttag för babysäng finns bara på några få platser i planet, så det gäller att vara ute i god tid. För de lite större barnen, kolla om du kan boka barnmeny.
Tips! Om du betalar resan med ett kreditkort med reseförsäkring, till exempel ICA Banken Bankkort, och dessutom har en hemförsäkring med bra reseskydd, behöver du normalt inte köpa till resebolagets reseförsäkring eller avbeställningsskydd.
Vaccinationer
När du planerar en resa till ett mer exotiskt resmål är det viktigt att se till att alla i familjen är ordentligt vaccinerade. När det gäller små barn har de troligtvis inte hunnit få alla de vaccinationer som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet. Vissa sjukdomar kan man heller inte vaccinera mot före en viss ålder. Prata med BVC för att få råd.
Tips! Ta med en kopia av vaccinationskortet i plånboken. Skulle barnet till exempel bli bitet av en hund eller skada sig på resan kan läkaren snabbt behöva veta hur vaccinationsskyddet ser ut.
Kolla försäkringarna
En hemförsäkring med ett bra reseskydd täcker det mesta som kan hända på resan. Kolla upp vad som ingår i din hemförsäkring och om du behöver uppgradera resedelen. Tänk bara på att reseskyddet är tidsbegränsat. Beroende på vilket försäkringsbolag du har går gränsen vid 45-60 dagar. Efter det behöver du en separat reseförsäkring.
Har du betalat resan med ett kreditkort med reseförsäkring har du ytterligare skydd, bland annat avbeställningsskydd. Fundera på om ni behöver förstärkt skydd utöver det som ingår i hemförsäkring och kortförsäkring, till exempel om ni har med er värdefull sportutrustning eller vill kunna få ersättning för förstörda semesterdagar. Då finns möjligheten att komplettera med reseförsäkring för bara den tid ni är borta.
Glöm inte att beställa europeiska sjukförsäkringskortet till alla familjemedlemmar i god tid före resan.
Tips! Dubbelkolla att du lagt till barnen som medförsäkrade i hemförsäkringen, så att den gäller för hela familjen. Och kom ihåg att fylla i och ta med servicekortet på resan!
Packa smart
När det är dags att packa, se gärna till att blanda familjens kläder och saker i alla väskor. Då blir det ingen katastrof om en väska skulle komma på avvägar. I de allra flesta fall kommer bagaget till rätta inom ett dygn.
Barn i trafiken
Prata med barnet om att trafiken kan vara farligare än hemma. På många håll är farterna höga och man kan inte räkna med att bilarna stannar vid övergångsställen. Därför är det viktigt att alltid ha en vuxen med sig. Mindre barn ska hålla en vuxen i handen.
Magsjuka
Ett annat land innebär ofta en annan bakterieflora än vi är vana vid. Om ditt barn råkar ut för magsjuka är det viktigt att det får i sig vätska, särskilt när det är varmt ute. Vätskeersättning innehåller viktiga salter och förhindrar uttorkning. Börja ge ersättningen direkt, lite åt gången och ofta. En bra regel är att barnet ska få i sig 2 teskedar var femte minut.
I vissa fall behöver du kontakta läkare, till exempel om barnet verkar onormalt lojt, slutar kissa eller har väldigt ont i magen. Är barnet är mindre än sex månader ska du alltid uppsöka läkare. Tänk också på att diarré och kräkningar kan tyda på andra sjukdomar. Rådgör med läkare om du känner dig osäker.
Om ditt barn behöver läkarvård
Skulle barnet råka ut för en olycksfallsskada eller sjukdom så att ni behöver få sjukvård är det bra att ha med följande:
- Europeiska sjukförsäkringskortet
- Servicekortet för hemförsäkringen
- Kopia av vaccinationskortet
Lycka till på resan!