Så får du barnen att släppa skärmen och röra sig mer

Barn på skateboard
Barn på skateboard Barn som rör på sig mår bättre och får mer positiv självuppfattning.

Det finns många stillasittande aktiviteter som lockar i barnens vardag. Samtidigt visar all forskning att barnen mår bättre både fysiskt och psykiskt av att röra på sig. Så här får du små och stora barn att hitta rörelseglädjen.

Tillhör du också dem som tröttnat på att tjata på barnen? Känns det omöjligt att få dem att släppa skärmarna och gå ut? Läs vad undersökningar och forskning visar, så kommer du bli peppad att fortsätta kämpa.

Så säger forskningen

När barn rör på sig minst en timma om dagen minskar risken att drabbas av till exempel hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och övervikt med upp till 50 procent. Dessutom ger fysisk aktivitet en bättre mental hälsa och mer positiv självuppfattning, med minskad risk för depression och stressymptom. Det finns ett starkt samband mellan fysisk aktivitet och hur barn presterar i skolan. Det gäller särskilt matematik, läsning och språk.

Källa: fyss.se

Tjata mindre – aktivera mera

För vissa barn är det naturligt att röra på sig, även högre upp i åldrarna. Andra barn ser snarare motion och frisk luft som en bestraffning. Om ditt barn tillhör dem som inte rör på sig frivilligt kan det vara en bra lösning att ni gör något tillsammans. Det behöver inte handla om intensiv träning varje gång, men det är bra att få upp pulsen ordentligt åtminstone tre gånger i veckan.

Små barn och rörelse

Upp till och med förskoleåldern får de flesta barn tillräcklig rörelse i vardagen. Men helgerna blir ofta betydligt mer stillasittande. Både barn och vuxna mår bra av att komma ut och röra sig minst en timme per dag på helgen.

 • Klä dig efter väder, ta med mellanmål och gå ut i parken eller närmaste skog.
 • Se till att barnet inte blir sittande i vagnen, utan får upptäcka och undersöka.
 • Åk på en cykeltur tillsammans, om så bara till mataffären. Om ditt barn är för litet för en vanlig cykel, låt det testa en springcykel eller sparkcykel. Kan ditt barn inte cykla än? Läs vår artikel Lära barn cykla, så gör du.
 • En del föreningar, till exempel Friskis & Svettis, har träningspass för hela familjen. Kolla upp vad som finns där du bor.
 • Sparka boll på gården eller hoppa studsmatta (kolla att studsmattan har tillräckligt skydd).
 • Ladda ner en ”7 minutes”-app och gör övningarna tillsammans.

Glöm inte att det är viktigt att försäkra dina barn. Läs om vår barnförsäkring som dessutom är raknad som en av Sveriges bästa.

Skolbarn sitter mer stilla

När barnen börjar skolan rör de sig mindre än tidigare, både under skoltid och på fritiden. Det gäller inte minst under tonåren, trots att fysisk aktivitet har visat sig vara extra bra för självkänslan under den här perioden. Uppmuntra ditt barn att röra på sig en timme om dagen!

 • Gillar barnet lagsport eller individuell aktivitet, tävling eller lek? Låt barnet testa många olika sätt att röra på sig för att hitta något det tycker är kul.
 • När ni hittat en aktivitet barnet gillar, visa intresse! Följ med på träningarna när du kan, heja på vid framsteg, peppa vid motgångar och ställ frågor. Jämför aldrig ditt barns prestation med andras.
 • Gå ut tillsammans med barnet. Promenera, cykla, spring, åk skridskor, spela fotboll eller något annat som passar er.
 • Låt barnet testa geocaching tillsammans med sina kompisar. Det enda som behövs är nyfikenhet och en smartphone.
 • Skaffa familjemedlemskap på gymmet och gå dit tillsammans.
 • Tävla mot barnen i dans på Playstation eller liknande tv-spelskonsoll.

Lycka till!

Artikeln publicerad 2018-08-24

Fler nyheter


Artikelbild
Familj 2023-08-23

Försäkringar vid skilsmässa och separation

Förutom alla känslor som ska hanteras vid en skilsmässa eller separation ställs man också inför mycket praktiskt som ska tas tag i. För att ge en hjälpande hand i det som redan kan vara nog svårt och krångligt har vi sammanställt vad som gäller för olika försäkringar när ni går skilda vägar. Vad händer till exempel med hemförsäkringen vid skilsmässa och separation? Och går det att få rättshjälp via hemförsäkringen när man tillhör samma hushåll? 

› Läs mer
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2023-03-10

Så gäller försäkringen på skidresan

Många åker till fjällen så här års och både på väg dit eller på plats kan det hända saker där en försäkring hjälper till. ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjélmer delar med sig av några tips på försäkringar som kan vara extra bra att ha på fjällsemestern.

› De här försäkringarna kan vara bra att ha
blomma
Familj 2022-12-13

Livförsäkring eller bolåneskydd - vad är skillnaden?

Ibland tar livet nya, oplanerade vägar framåt. En försäkring kanske inte kan ändra på din livssituation, men den kanske kan underlätta den. Både livförsäkring och bolåneskydd är till för att hjälpa dig eller dina närstående ekonomiskt när det som mest behövs. Det kan handla om andra förutsättningar i vardagen som gör att ekonomin påverkas, som dödsfall, sjukdom, skada eller annat. Vi reder ut skillnaden mellan livförsäkring och bolåneskydd, och i vilka situationer försäkringarna är bra att ha.

› Så skiljer sig försäkringarna
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken
Familj 2022-12-03

5 försäkringar du inte ska vara utan

Vilka försäkringar behöver man för att ha ett bra skydd när något händer som slår hårt mot ekonomin, till exempel arbetslöshet eller långtidssjukskrivning? Här svarar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, på vilket grundskydd som är bra att ha.

› Dessa är de viktigaste försäkringarna
barn som cyklar
Familj 2022-04-14

Lära barn att cykla – så gör du

När solen tittar fram och gruset på gatorna har sopats bort är det många som blir extra sugna på att plocka fram cykeln. Att cykla är en viktig färdighet och ett stort steg för den som ska lära sig. Men hur lär man någon hur man gör egentligen? Här kommer några tips för dig som vill lära ditt barn att cykla.

› Läs mer om hur du lär ditt barn cykla
Artikelbild
Familj 2022-01-21

Varför ska man ha en livförsäkring?

Nu kan du skaffa en livförsäkring hos oss. Men när kan man egentligen behöva en livförsäkring? Med hjälp av vår produktansvarige Per Täckenström, reder vi ut när och varför det kan vara läge att skaffa en livförsäkring.

› Läs om när man kan behöva en livförsäkring
Artikelbild
Familj 2021-10-15

Samtalsterapeut online via BlueCall – så kan du få hjälp

Om du har en försäkring hos oss har du möjlighet att få samtalsstöd via BlueCall – en app för digitala stödsamtal. Här ger BlueCall fem konkreta tips för att hantera oro.

› Så fungerar samtalsstöd hos BlueCall
Baby som håller i en vuxens finger - om ICA Försäkrings barnförsäkring
Familj 2020-12-10

5 vanliga frågor om att försäkra barn

Hur stor skillnad är det på olika barnförsäkringar? Och går det att byta barnförsäkring till ett annat bolag? Per Täckenström på ICA Försäkring ger svar på några vanliga frågor om att försäkra barn.

› Varför behöver man en försäkring för barn?
Läkare och patient
Familj 2020-12-03

Vad är ekonomisk invaliditet?

Skulle du bli skadad eller sjuk så att du inte längre kan jobba fullt ut kan det få stor inverkan på din ekonomi, både under ditt arbetsliv och efter. Med rätt försäkring kan du få ersättning för ekonomisk invaliditet.

› Om skador och ersättningar
Babyhand i vuxen hand
Familj 2020-02-10

Skaffa barn – vilka försäkringar behövs?

Försäkringar innebär ekonomisk trygghet om något skulle hända. När ni bildar familj kan den tryggheten kännas viktigare än tidigare. Här listar vi de viktigaste försäkringarna för den blivande barnfamiljen.

› Från gravidförsäkring till låneskydd
Person med jordglob under armen
Familj 2019-08-12

Tips till dig som vill studera utomlands

Att studera utomlands ger dig eller ditt vuxna barn en fantastisk möjlighet att lära känna en annan kultur, träna språk och knyta värdefulla kontakter. Men det är ofta mer jobb än man kan tro att ordna utlandsstudier. Vi ger dig bra tips för att komma igång.

› Så kommer du igång
Barn med flytväst på bräda
Familj 2019-06-12

Guide – välj rätt flytväst till barnen

Den bästa flytvästen för barn behöver inte vara den dyraste. Här får du veta vad du ska tänka på när du väljer flytväst till baby, småbarn och äldre barn.

› Livsviktiga råd
Små barn som leker på stranden
Familj 2019-05-22

Tips för dig som ska resa utomlands med barn

Här tipsar vi om hur du reser utomlands tryggt och säkert med barn. Du får veta vad du ska tänka på när du bokar resan, vilka vaccinationer och försäkringar som kan vara bra och hur du gör om barnet råkar ut för magsjuka eller behöver läkarvård.

› Läs våra tips inför utlandsresan med barnen
Gravidförsäkring box ICA Försäkring
Familj 2018-08-23

Gravidförsäkringen som skyddar både föräldrarna och bebisen

Det senaste tillskottet i ICAs försäkringsfamilj är vår gravidförsäkring. Den ger ett bra skydd för den gravida, bebisen och partnern från tidigast gravidvecka 22 och fram tills bebisen fyller sex månader.

› Så fungerar den
Barn som hjälper till att laga mat
Familj 2018-08-01

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Julklappar vid granen
Familj 2017-12-05

Årets julklappstips – rimmade och klara!

För dig som känner att en elcykel inte är årets julklapp för dina nära och kära – eller för din ekonomi – kommer här några andra, bra tips. För att spara tid åt dig i julruschen bjuder vi dessutom på rimförslag.

› Fem säkra presenttips