På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-05-22

Hur barnsäkrar jag mitt hem?

Barnsäkerhet
Barnsäkerhet

Många barn skadar sig i hemmet varje år helt i onödan, olycksfall som ganska enkelt skulle kunna undvikas. Små olyckor kommer att hända oavsett hur väl förberedd man än är, det är så livet är med barn. Däremot gäller det att se till att inte de små olyckorna blir allvarliga.

Här får du hjälp kring hur du kan göra ditt hem riktigt tryggt och säkert för dina barn. Glöm heller inte att farorna förändras med barnets ålder. Se också till att er olycksfallsförsäkring är uppdaterad med familjens yngsta medlemmar, så att ni kan få ersättning om olyckan trots allt skulle vara framme.

Checklista för ett barnsäkert hem

Förgiftning

Förvara rengöringsmedel, diskmedel, tvättmedel, mediciner etc. oåtkomligt för barn. Se till att få som vana att alltid ställa farliga kemikalier på ett säkert ställe. Ring 112 och begär Giftinformationscentralen omgående om du misstänker att ditt barn varit i kontakt med farliga kemikalier.

Fallolyckor

Att barn ramlar och gör sig illa är den vanligaste olycksfallsskadan. Att installera en trappgrind är därför något av det första du bör åtgärda om du har en trappa, och tänk på att ha en grind både uppe och nere. Se också till att fönster har spärrar så att de inte kan öppnas helt. Samma sak gäller balkong- och altandörrar.

Eluttag

El är livsfarligt. Petskydda eluttagen, glöm inte extrasladdar och grenuttag! Håll även koll på att du har säker elinstallation om du bor i eget hus. Håll extra utkik efter skadade sladdar eller uttag.

Kvävning

Lösa sladdar kan hamna kring halsen, se till att fästa sladdar i väggar med sladdskenor eller klamrar. Ta bort alla småsaker som barnen kan sätta i halsen. Rensa hyllor och fönsterbrädor. Förvara plastpåsar på behörigt avstånd.

Tippande möbler

Att börja klättra på en byrå är spännande för många barn. Samtidigt är det väldigt lätt att möblerna välter. Se till att förankra möbler som enkelt kan tippa i väggen. Det finns också band som man sätter på baksidan av TV:n som gör att inte den kan välta över barnet.

Halkolyckor

Halkar man i duschen eller badkaret kan man slå sig riktigt illa. Använd halkskydd. Enkelt att lägga dit och billigt. Har ni en hal trappa kan halkskyddstejp i trappen också vara en god idé.

Brännskador

Skydda spisen via spisskydd. Det är inte bara plattorna som kan vara varma utan innehållet i kastruller och grytor kan orsaka svåra brännskador. Kaffebryggaren likaså.  Har du en braskamin, se till att sätta upp kaminskydd runt den. När det är grillsäsong, håll noga uppsikt över barnen. Grillen blir väldigt varm på utsidan.

Lådor och skåp

Det är lätt för barnen att klämma sig på skåp och lådor. Installera barnspärrar som försvårar för barnet att öppna. Vassa knivar ska inte vara inom räckhåll för barn. Gäller även saxar och andra vassa saker, framför allt i köket.

Vassa hörn

Innan man får barn tänker man inte på hur många vassa hörn och kanter det finns i ett hem. Se till att sätta upp hörnskydd på de viktigaste ställena, t ex bordshörn.

Brandsäkerhet

Brandsäkerhet gäller inte bara barnen utan hela familjen. Se till att ha brandvarnare (byt batteri minst en gång om året), brandsläckare och brandfilt hemma. Och se till att de är lättåtkomliga när de väl behövs (alltså inte långt in i en garderob).

Fler nyheter


En inbrottstjuv med en kofot
Hus och hem 2017-12-18

Inbrott i villan – så minskar du risken

Att drabbas av inbrott är ofta en värre upplevelse än man kan föreställa sig. Förutom att du blir av med värdefulla saker, så är känslan av att någon okänd gått omkring och rotat bland dina tillhörigheter kanske det svåraste. Som grädde på moset kanske alla lådor och garderober är tömda och allt är en enda röra. Här är tips på hur du gör det svårt för tjuvarna.

› Så minskar du inbrottsrisken
Ytterdörr på glänt
Hus och hem 2017-10-11

Varför ska jag köpa en säkerhetsdörr?

Bor du i en lägenhet kan en säkerhetsdörr vara en riktigt bra och till och med livsviktig investering.  Det kan ge mindre risk för inbrott, tystare lägenhet och ge ett framför allt betydligt bättre brandskydd.

› Läs om vilka krav som gäller
Mysig brasa i kaminen
Hus och hem 2017-09-19

Elda rätt i din eldstad

När hösten börjar smyga sig på ser många av oss fram emot mysiga kvällar framför brasan, medan andra eldar för att få värme i huset. Tyvärr är det också många bränder som startar kring eldstäder, men det finns sätt att minska riskerna. Vi har samlat några tips och råd hur du eldar säkert och effektivt, men också med omtanke om miljön.

› Så undviker du brand i eldstaden
Kackerlacka i köket
Hus och hem 2017-09-19

Skadedjur i köket? Så här blir du av med dem

Plötsligt en dag upptäcker du att det flyttat in objudna gäster hemma i köket. Då gäller det att agera, annars kan de snabbt bli många fler. Här lär du dig känna igen fem vanliga skadedjur. Du får också veta vad du kan göra för att bli av med ohyran.

› Läs mer
Sjukvård på resan - hur gör man?
Hus och hem 2017-06-26

Sjukvård utomlands – hur gör man?

Många svenskar vet inte vem de ska kontakta när de behöver vård utomlands utan frågar sig runt. Det kan leda till att du inte får rätt hjälp. Det hela är egentligen väldigt enkelt.

› Så gör du om du skadar dig på utlandsresan
Åskskydda hemelektroniken
Hus och hem 2017-06-05

Åskvarning – så skyddar du hemelektroniken

Sommaren är högsäsong för åskväder. Åska och blixtnedslag står varje år för en mängd skador på hus och hemelektronik, ofta på grund av överspänning i elkablarna. Vill du slippa oroa dig? Här får du veta hur du åskskyddar ditt hem och dina elprylar.

› Läs frågor och svar om åskskydd
Om det börjar brinna
Hus och hem 2017-05-27

Om det börjar brinna

Har du otur och det ändå börjar brinna, trots att du vidtagit alla åtgärder du kan för att förhindra en eld så kan du oftast släcka mindre bränder själv.

› Läs mer om hur du gör om det börjar brinna
Spisen är det vanligaste stället där en brand uppstår hemma
Hus och hem 2016-12-12

Nu är eld uti var spis

Precis som en av refrängerna antyder i den traditionella Staffansvisan, så är det på spisen de flesta bränder startar i våra hem. Detta kan lätt undvikas genom att man inte lämnar spisen obevakad när man lagar mar eller installerar en spisvakt.

› Mer hur du undviker och släcker en spisbrand
Glöm inte att släcka ljusen
Hus och hem 2016-11-22

Tänk på brandsäkerheten i advent

I jultider plockar många fram sina adventsljusstakar som dekoreras fint med mossa och figurer. Mitt i allt detta adventsmys ser man tyvärr att bränder som orsakas av att man glömmer blåsa ut ljusen i framför allt adventsljusstakarna, ökar för varje advent.

› Säkra tips inför advent
Bra att veta inför stängningen av sommarstugan
Hus och hem 2016-10-06

Dags att stänga sommarstugan

Nu när hösten är på ingång och sveper in oss i en färgglad skrud av höstlöv är det dags att börja planera stängningen av sommarstugan inför vintern. Vi har samlat några tips för att den ska klara vintern på bästa möjliga sätt.

› Detta bör du göra när du stänger igen sommarstugan
Artikelbild
Hus och hem 2016-03-02

Har du en brandsläckare i köket?

Köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet och det är på spisen som branden oftast uppstår. Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket.

› Läs våra tips för ett säkrare kök
Studenthemförsäkring
Hus och hem 2016-02-16

Därför ska du som student ha en hemförsäkring

Att stå utan en hemförsäkring när olyckan slår till kan leda till en ekonomisk katastrof. Du behöver inte äga massor av dyra prylar för att motivera kostnaden för en hemförsäkring.

› Mer om vikten av att ha en hemförsäkring