Stor risk för extrema snöfall i delar av Sverige

Nu faller kraftiga snömängder i stora delar av Sverige. Det i kombination med lågtryck gör att SMHI utfärdar en klass 2-varning. Läs om vad du kan göra för att skydda dig och dina tillhörigheter.

Stora delar av Sverige drabbas just nu av kraftiga snöfall och hårda vindar. På vissa håll ökar snödjupet med så mycket som 60 cm. Om värmen dessutom kommer sent och plötsligt, kanske i kombination med regn, kan det leda till en mycket kraftig vårflod. Det här kan du tänka på vid både snöfall och när snön smälter.

Här hittar du information

Det bästa sättet att hålla koll på väderförändringarna och varningarna är att följa väderprognoserna och SMHI:s varningssida. Eftersom vädret kan förändras snabbt samarbetar myndigheterna med SMHI och andra aktörer. Du kan också hitta information på el- och vattenbolagens webbsidor samt hos räddningstjänsten.

Pappa häller upp mjöl till barn vid frukostbordet. Två barn sitter ner och ler.

Bo i ro med ICAs hemförsäkring

Hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Med vår hemförsäkring får du ett omfattande skydd. Vi är dessutom topprankade hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Läs mer om våra hemförsäkringar

Detta kan du tänka på

Är du exempelvis bil- eller husägare? Du har ett eget ansvar att skydda dig själv och din villa eller ditt fritidshus. Det kraftiga snöfallet kan även innebära problem vid snösmältning. Om värmen kommer sent och plötsligt, kanske i kombination med regn, kan det leda till en mycket kraftig vårflod. Här är några tips:

  • Håll dig inomhus. Risken att skada sig ökar vid hårt väder.

  • Lämna bilen hemma. Det är lätt att köra fast eller tappa kontrollen över bilen när det är halt och dålig sikt. Om du ändå tar bilen, se till att ha vinterdäck med minst 3 mm i mönsterdjup.

  • Se upp för snö- och isras från tak.

  • Har du stora snömassor vid ditt hus, se över om det går att flytta bort så mycket som möjligt.

  • Om du har mycket snö på taket, skotta så att du slipper isbildning och läckage när den fryser och smälter om vart annat. Se bara till att använda säkerhetslina.

  • Fråga kommunen om ditt område har översvämmats tidigare. Vilka blev konsekvenserna den gången? De erfarenheterna kan vara till stor nytta, till exempel om vägarna i området kan hamna under vatten.

  • Om ditt hus ligger så att det riskerar att bli översvämmat, töm källaren eller andra utrymmen där vattnet kan komma in.

  • En tillfällig barriär, till exempel med sandsäckar eller jord täckt med plast, kan stoppa en mindre översvämning. Planera i god tid var barriären ska byggas för att skydda mest effektivt.

  • Om du tror att du kommer behöva pumpar, hyr eller köp i god tid. Glöm inte att öva på att använda dem.

  • Kolla din hemförsäkring och vad som gäller.

  • Vid akut nödsituation, ring 112.