Brandsäkra hemmet till jul och förebygg brand

Runt tredje advent är det extra många bränder som startas av levande ljus. Vi pratade med Ann-Charlotte Jenmert, skadechef på ICA Försäkring, om hur man kan njuta av ljus och annat julmys hemma utan att råka ut för eldsvåda.

Person tänder tredje ljuset i adventsljusstage

Levande ljus skapar den rätta julstämningen, men de leder också till att många hem brinner varje år. Ofta är det adventsljusstakar av trä eller med mossa som ligger bakom, eller att ljus i fönstret satt eld på gardinerna.

– Även om alla vet att man aldrig ska lämna levande ljus utom synhåll är det tyvärr lätt att glömma, det ser vi på de skador inom hemförsäkring som kommer in till oss kring julen. Var hellre överdrivet försiktig med levande ljus än tvärtom, betonar Ann-Charlotte Jenmert, skadechef på ICA Försäkring.

Förutom att hus kan brinna ned och saker skadas så innebär en brand alltid en stor fara för människor och djur och det är viktigt att alltid ha respekt för eld. Se till att alla i familjen vet vad de ska göra om det börjar brinna, till exempel var brandsläckaren finns, hur den används och – viktigast av allt – hur man tar sig ut ur huset eller lägenheten vid en brand.

LED-ljus istället för värmeljus

Det kan kännas säkert att ställa en grupp värmeljus på en tallrik eller bricka. Vad många inte vet är att flera värmeljus ihop kan överhetta varandra och skapa en brandexplosion. Ett bra och tryggt alternativ för dig som vill slippa tända och släcka levande ljus varje gång du går från ett rum till ett annat, är LED-ljus. Sätter du en LED-variant av värmeljus med konstgjort fladdrande låga i en ljuslykta kan det vara förvillande likt ett vanligt värmeljus.

Kontrollera elljusstakar och ljusslingor

Det är inte heller ovanligt att elfel i elljusstakar startar bränder. Eftersom de ofta är tända dygnet runt står de obevakade en stor del av dygnet.

– Elljusstakar och andra eldekorationer packas ofta upp och ner igen år efter år. Glöm inte att ta en ordentlig titt på sladdarna så att de inte är brutna eller glappar. Och släck dem genom att använda strömbrytaren eller dra ut sladden istället för att skruva på lamporna, påminner Ann-Charlotte Jenmert.

Använder du ljusslingor och förlängningssladdar utomhus, se till att de är avsedda för utomhusbruk. Många av de bränder som anmäls varje år till oss och andra försäkringsbolag kommer från tillfälliga elinstallationer.

5 säkra råd om levande ljus

  • Välj adventsljusstake i ett eldsäkert material, utan brännbara dekorationer

  • Vill du absolut ha mossa, välj en med flamskydd och byt den varje år eftersom skyddet försvinner

  • Köp värmeljus av bra kvalitet och använd ljushållare som är gjorda för värmeljus

  • Lämna inte djur och barn obevakade med levande ljus

  • Ha aldrig ljus eller tomtebloss i granen, den kan bli övertänd på några sekunder

Se över brandskyddet hemma

Placering av brandvarnare

En rätt placerad brandvarnare kan rädda liv – men bara om den fungerar. Testa den direkt när du satt upp den och sedan regelbundet, flera gånger varje år.

Sätt gärna upp flera brandvarnare, viktigast i anslutning till sovrummen och intill köket. Placera brandvarnaren där taket är som högst om du har snedtak, och minst en på varje våning. Ljudet ska höras från alla rum i bostaden, även bakom stängda dörrar, och avständet mellan varje brandvarnare ska vara högst 12 meter.

Placering av brandsläckare

En pulversläckare är enkel att använda och släcker effektivt. Dessutom är den relativt underhållsfri. För ett normalt hem rekommenderas en pulversläckare på minst 6 kg. Vänd på den ett par gånger då och då för att undvika att pulvret klumpar sig.

Har du en enda brandsläckare ska den finnas nära ytterdörren där alla snabbt kan få tag på den. Vi rekommenderar att du dessutom har en brandsläckare på varje våning, varav en i köket.

Placering av brandfilt

En mindre brand som inte hunnit sprida sig kan du kväva snabbt och effektivt med en brandfilt, särskilt vid köksbränder. Lägg filten bestämt över elden och tryck med händerna ovanpå för att släcka den. Det är viktigt att du har brandfilten nära till hands i köket – det är där de flesta bostadsbränder startar.

Här hittar du tips om hur du kan släcka elden om det börjar brinna

Brandövning hemma skapar trygghet

För att alla ska veta vad de ska göra om det skulle börja brinna hemma, är det bra att öva. Precis som i skolan och på arbetsplatsen. Kom överens om vilka utvägar som kan vara bra att använda, och var ni ska samlas för att vara säkra på att alla kommit ut. Förklara för barnen vad som kommer hända, till exempel om de ska försöka ta sig ut själva eller ropa på en förälder. Prova hur det är att krypa för att undvika rök, och vilka utgångar som fungerar bra beroende på var branden är störst.

Genom att ha övat kommer ni snabbare ut ur huset eller lägenheten om det verkligen skulle börja brinna.

Förebygga brand – fler tips och råd

Varje år anmäler försäkringskunder ungefär 400 brandskador som orsakats av eldning i öppna spisar och kaminer. Förebygg brand genom att läsa våra tips:

Elda rätt i din eldstad

De allra flesta bostadsbränderna startar vid spisen i köket. Läs våra tips för säkrare julbak och julmatsförberedelser:

Nu är eld uti var spis
Har du en brandsläckare i köket?

Pappa häller upp mjöl till barn vid frukostbordet. Två barn sitter ner och ler.

Bo i ro med ICAs hemförsäkring

Hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Med vår hemförsäkring får du ett omfattande skydd. Vi är dessutom topprankade hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Läs mer om våra hemförsäkringar