På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2016-11-22

Tänk på brandsäkerheten i advent

Glöm inte att släcka ljusen
Glöm inte att släcka ljusen Levande ljus är stämningsfullt, men glöm inte att blåsa ut dem.

Skydda dig och ditt hem från brand

Upptäck ICA Hemmas utbud av brandsläckare, brandfiltar och brandvarnare.

Handla på nätet och hämta i din ICA-butik. Bonus med ICA-kort!

› Till produkterna

I jultider plockar många fram sina adventsljusstakar som dekoreras fint med mossa och figurer. Mitt i allt detta adventsmys ser man tyvärr att bränder som orsakas av att man glömmer blåsa ut ljusen i framför allt adventsljusstakarna, ökar för varje advent.

Anledningen till att ljusbränder ökar för varje adventsdag och är som allra flest kring fjärde advent,  är för att då har första ljuset brunnit ned så långt att det börjar närma sig mossan och dekorationerna i adventsljusstaken.

Du ska alltid vara varsam när du tänder levande ljus, men i adventstider är extra viktigt att du håller koll på dina ljus, då risken för ljusbränder är extra stor.

Tips för minska risken för brand i jul

  • Adventsljusstaken ska vara i ett material som tål värme och är stabil.
  • Använd bara flamsäker mossa i adventsljusstaken, eller fyll den med något annat fint som inte fattar eld så lätt, typ polkagriskarameller eller kaffebönor.
  • Använd bara ljus som passar i ljusstaken. Undvik att vira in nederkanten av ljuset i tejp eller papper för att de ska stå stadigt. Använd hellre matfolie eller små metallformar för t.ex. knäck för att de ska stå stadigt i ljusstaken.
  • Lämna aldrig ett levande ljus obevakat.
  • Släck ljuset i god tid innan det hunnit brunnit ned själv.
  • Håll handen bakom lågan när du blåser ut ljuset, eller använd en ljussläckare som du försiktigt kväver lågan med.

Brandsäkerhet hemma

  • Kontrollera batterierna i brandvarnaren
  • Brandsläckare - Om en brand skulle uppstå hemma, kan du vinna mycket på att ha en brandsläckare lätt åtkomligt. Ha minst en per våningsplan
  • Brandfilt - Med tanke på att det bakas och lagas mat extra mycket kring jul är det även bra att ha en brandfilt som du snabbt kan komma åt i köket om det skulle uppstå en spisbrand. Det är det bästa sättet är att kväva en brand om det börjat brinna i en kastrull eller stekpanna. Har du ingen brandfilt försök kväva branden med ett lock.
  • Ring alltid 112 om det uppstått en brand.

Mys nu säkert med levande ljus i jul och ett sista tips är att det finns väldigt fina batteridriva ljus att köpa idag för den som vill vara extra säker.

Källa: dinsäkerhet.se

Skydda dig och ditt hem från brand

Upptäck ICA Hemmas utbud av brandsläckare, brandfiltar och brandvarnare.

Handla på nätet och hämta i din ICA-butik. Bonus med ICA-kort!

› Till produkterna

Fler nyheter


Barn som hjälper till att laga mat
Hus och hem 2017-10-25

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Ytterdörr på glänt
Hus och hem 2017-10-11

Varför ska jag köpa en säkerhetsdörr?

Bor du i en lägenhet kan en säkerhetsdörr vara en riktigt bra och till och med livsviktig investering.  Det kan ge mindre risk för inbrott, tystare lägenhet och ge ett framför allt betydligt bättre brandskydd.

› Läs om vilka krav som gäller
Mysig brasa i kaminen
Hus och hem 2017-09-19

Elda rätt i kamin och öppen spis

När hösten börjar smyga sig på ser många av oss fram emot mysiga kvällar framför brasan, medan andra eldar för att få värme i huset. Tyvärr är det också många bränder som startar kring eldstäder, men det finns sätt att minska riskerna. Vi har samlat några tips och råd hur du eldar säkert och effektivt, men också med omtanke om miljön.

› Så undviker du brand i eldstaden
Kackerlacka i köket
Hus och hem 2017-09-19

Skadedjur i köket? Så här blir du av med dem

Plötsligt en dag upptäcker du att det flyttat in objudna gäster hemma i köket. Då gäller det att agera, annars kan de snabbt bli många fler. Här lär du dig känna igen fem vanliga skadedjur. Du får också veta vad du kan göra för att bli av med ohyran.

› Läs mer
Person som håller i sin smartphone
Hus och hem 2017-08-17

Skydda mobilen på bästa sätt

Att skada eller tappa bort sin mobiltelefon är både tråkigt och dyrt, men det finns sätt att minska risken för att det händer. Här är några enkla saker att tänka på.

› Läs mer
Sjukvård på resan - hur gör man?
Hus och hem 2017-06-26

Sjukvård utomlands – hur gör man?

Många svenskar vet inte vem de ska kontakta när de behöver vård utomlands utan frågar sig runt. Det kan leda till att du inte får rätt hjälp. Det hela är egentligen väldigt enkelt.

› Så gör du om du skadar dig på utlandsresan
Åskskydda hemelektroniken
Hus och hem 2017-06-05

Åskvarning – så skyddar du hemelektroniken

Sommaren är högsäsong för åskväder. Åska och blixtnedslag står varje år för en mängd skador på hus och hemelektronik, ofta på grund av överspänning i elkablarna. Vill du slippa oroa dig? Här får du veta hur du åskskyddar ditt hem och dina elprylar.

› Läs frågor och svar om åskskydd
Bra att veta inför stängningen av sommarstugan
Hus och hem 2016-10-06

Dags att stänga sommarstugan

Nu när hösten är på ingång och sveper in oss i en färgglad skrud av höstlöv är det dags att börja planera stängningen av sommarstugan inför vintern. Vi har samlat några tips för att den ska klara vintern på bästa möjliga sätt.

› Detta bör du göra när du stänger igen sommarstugan
Artikelbild
Hus och hem 2016-03-02

Har du en brandsläckare i köket?

Köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet och det är på spisen som branden oftast uppstår. Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket.

› Läs våra tips för ett säkrare kök