På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2016-10-06

Dags att stänga sommarstugan

Bra att veta inför stängningen av sommarstugan
Bra att veta inför stängningen av sommarstugan När höstlöven är som finast är det snart dags att stänga stugan för säsongen.

Nu när hösten är på ingång och sveper in oss i en färgglad skrud av höstlöv är det dags att börja planera stängningen av sommarstugan inför vintern. Vi har samlat några tips för att den ska klara vintern på bästa möjliga sätt.

När man ska lämna ett hus obebott under en längre tid gäller det att vara noggrann för att slippa allt från vattenskador, brand, möss och andra skadedjur.

Minska risken för skador under vintern genom att göra detta:

Inomhus

 • Stäng av huvudvattenkranen.
 • Öppna upp alla husets kranar så att vattenledningarna är tömda.
 • Töm varmvattenberedaren på vatten, så att den inte att fryser sönder.
 • Tänk även på att ersätta vattnet i husets alla vattenlås med ett frysskyddsmedel.
 • Dra ut alla elkontakter som inte ska användas.
 • Om du har en vinterbonad sommarstuga, lämna gärna värmen på minst 10 grader. Är huset oisolerat, stäng av värmen helt och hållet.
 • Städa ur huset och dammsug ordentligt.
 • Plocka undan lösa saker som möss skulle gilla att gnaga på och lägg dem i täta skåp eller lådor.
 • Ta hem värdesaker och annat som är stöldbegärligt för minska risken för inbrott.

Utomhus

 • Om du har en båt på tomten, se till att den är fastlåst med ett godkänt lås.
 • Se till att hängrännor och stuprör är rensade från löv och smuts för att de inte ska bildas is i stillastående vatten.
 • Plocka in eller förankra lösa föremål som kan blåsa omkull eller bort.

Om det är möjligt, åk gärna ut till sommarstugan någon gång under vinterhalvåret eller om det varit något större oväder för att se om allt fortfarande är i sin ordning. Bäst av allt är ju om du har någon bofast granne i området där stugan ligger som kan hålla lite koll då och då.

Fler nyheter


Barn som hjälper till att laga mat
Hus och hem 2017-10-25

Hur försäkrar man bonusfamiljen?

Hur gäller försäkringarna när barn bor växelvis hos sina föräldrar? Och täcker de hela familjen med både mina och sambons barn och husdjur? Här reder vi ut vad som gäller för hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och husdjursförsäkring när du har bonusfamilj eller bor med barnen varannan vecka.

› Läs vad som gäller för olika försäkringar
Ytterdörr på glänt
Hus och hem 2017-10-11

Varför ska jag köpa en säkerhetsdörr?

Bor du i en lägenhet kan en säkerhetsdörr vara en riktigt bra och till och med livsviktig investering.  Det kan ge mindre risk för inbrott, tystare lägenhet och ge ett framför allt betydligt bättre brandskydd.

› Läs om vilka krav som gäller
Mysig brasa i kaminen
Hus och hem 2017-09-19

Elda rätt i kamin och öppen spis

När hösten börjar smyga sig på ser många av oss fram emot mysiga kvällar framför brasan, medan andra eldar för att få värme i huset. Tyvärr är det också många bränder som startar kring eldstäder, men det finns sätt att minska riskerna. Vi har samlat några tips och råd hur du eldar säkert och effektivt, men också med omtanke om miljön.

› Så undviker du brand i eldstaden
Kackerlacka i köket
Hus och hem 2017-09-19

Skadedjur i köket? Så här blir du av med dem

Plötsligt en dag upptäcker du att det flyttat in objudna gäster hemma i köket. Då gäller det att agera, annars kan de snabbt bli många fler. Här lär du dig känna igen fem vanliga skadedjur. Du får också veta vad du kan göra för att bli av med ohyran.

› Läs mer
Person som håller i sin smartphone
Hus och hem 2017-08-17

Skydda mobilen på bästa sätt

Att skada eller tappa bort sin mobiltelefon är både tråkigt och dyrt, men det finns sätt att minska risken för att det händer. Här är några enkla saker att tänka på.

› Läs mer
Sjukvård på resan - hur gör man?
Hus och hem 2017-06-26

Sjukvård utomlands – hur gör man?

Många svenskar vet inte vem de ska kontakta när de behöver vård utomlands utan frågar sig runt. Det kan leda till att du inte får rätt hjälp. Det hela är egentligen väldigt enkelt.

› Så gör du om du skadar dig på utlandsresan
Åskskydda hemelektroniken
Hus och hem 2017-06-05

Åskvarning – så skyddar du hemelektroniken

Sommaren är högsäsong för åskväder. Åska och blixtnedslag står varje år för en mängd skador på hus och hemelektronik, ofta på grund av överspänning i elkablarna. Vill du slippa oroa dig? Här får du veta hur du åskskyddar ditt hem och dina elprylar.

› Läs frågor och svar om åskskydd
Glöm inte att släcka ljusen
Hus och hem 2016-11-22

Tänk på brandsäkerheten i advent

I jultider plockar många fram sina adventsljusstakar som dekoreras fint med mossa och figurer. Mitt i allt detta adventsmys ser man tyvärr att bränder som orsakas av att man glömmer blåsa ut ljusen i framför allt adventsljusstakarna, ökar för varje advent.

› Säkra tips inför advent
Artikelbild
Hus och hem 2016-03-02

Har du en brandsläckare i köket?

Köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet och det är på spisen som branden oftast uppstår. Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket.

› Läs våra tips för ett säkrare kök