Elsäkerhet i hemmet

Det är inte alla som vet, men du är faktiskt den som är ansvarig för elsäkerheten i ditt hus. Hur ofta kontrollerar du egentligen din elanläggning? Och vet du vad du ska titta efter? Vi hjälper dig att få koll på elsäkerheten i ditt hem.

Att tänka på inomhus

Det är bra att göra regelbundna kontroller av ditt hem. Hur ofta beror på hur gammalt huset är och vilket skick elanläggningen är i, men en gång om året är ett bra riktmärke. Saknar du grundläggande kunskap om hur din elanläggning mår är det alltid bäst att anlita en elektriker för en besiktning.

Börja med hjärtat

Elvägen genom hemmet börjar i hjärtat, även kallad propp- eller säkringsskåpet. Därför kan det vara en bra idé att börja där. Fråga dig själv om allt ser bra ut vid en första anblick.

  • Om du känner på säkringarna, är det någon eller några som känns extra varma?

  • Sitter säkringarna ordentligt?

  • Har säkringarna skyddsglas?

  • Är det någon eller några säkringar som kan vara överbelastade och därmed löses ut ofta?

Om du misstänker att något inte står rätt till, är det bäst att kontakta en elektriker.

Varför använda jordfelsbrytare?

Jordfelsbrytaren är en extra livlina i ditt hem: Den kapar strömmen om något går snett. Oftast finns den nära säkringsskåpet, men det går även att installera jordfelsbrytare för enskilda uttag. Alla jordfelsbrytare har en testknapp, ofta märkt “T”, som gör att strömmen i hemmet bryts när du trycker på den. Bryts inte strömmen? Då behöver det åtgärdas på en gång med hjälp av en fackman!

Är dina elektroniska prylar säkra?

När du är klar med säkringsskåpet och jordfelsbrytaren är det dags att ta en titt på resten av hemmet. Hur mår dina elprodukter? Är de säkra att använda? Det är en bra idé att vara extra uppmärksam på elprodukter du vet är gamla. Även om de fungerar bra, innebär slitage alltid en extra risk. Ta gärna ett (eller flera) varv runt i hemmet och se noga över om exempelvis stickkontakter, sladdar och elprodukter ser ut och känns bra. Andra saker du kan kontrollera är:

  • Är sladden hel? Sitter sladden i ordentligt i stickkontakten och den i sin tur i vägguttaget?

  • Ligger sladdarna säkert? Det vill säga oåtkomliga för barn, fri från klämrisk och inte i det klassiska ormboet.

  • Sitter väggkontakter i väggen ordentligt?

  • Funkar din produkt som den ska eller glappar något? I så fall kan det vara dags att få den reparerad.

  • Hur är placeringen på exempelvis lampor, värmefiltar eller liknande? En gammal elprodukt kan utsöndra värme, och står den nära något lättantändligt kan en olycka ske.

  • Ser du några skador på exempelvis kablar, ledningar eller stickkontakter som sprickor eller missfärgningar?

Att tänka på utomhus

Grundregeln för säker elanvändning utomhus är enkel: använd bara grejer som är anpassade för utomhusbruk. Du ska exempelvis bara använda jordade kontakter, och installerar du ett nytt utomhusuttag behöver du även installera jordfelsbrytare av säkerhetsskäl. Gamla uttag kan göras säkrare genom att installera portabla jordfelsbrytare till dem.

Sveriges omväxlande klimat kan slita på dina produkter även om de är avsedda för utomhusbruk. Samma regel gäller utomhus som inomhus, det vill säga att om sladdarna är gamla, har sprickor eller andra fel kan de vara farliga att använda. Se därför till att kontrollera produkter, sladdar och uttag med jämna mellanrum. Se även till att själva produkten du använder är avsedd för utomhusbruk.

Familj sitter vid matbordet och äter. Två röda lampor hänger i taket.

Bo tryggare med ICAs villaförsäkring

Med ICA Försäkrings villaförsäkring har du ett bra skydd om olyckan skulle vara framme. Det ingår bland annat skydd för lösöre på en miljon kronor och allriskförsäkring. Dessutom får du ICA-bonus på hela försäkringskostnaden om du är ICA-kund.


Mer om vår villaförsäkring

Elarbete och elsäkerhet - vad får man göra själv?

Du får göra enklare elarbeten själv i hemmet. Exempelvis:

  • Du får byta vägguttag, men du får inte byta från jordad till ojordad eller tvärt om. Du får inte heller installera ett nytt vägguttag.

  • Du får byta säkringar.

  • Du får byta strömbrytare (högst 16 A).

  • Du får byta lamputtag.

Som du kanske märker behöver du anlita en fackman för nästan alla elarbeten hemma. Och för att göra enklare elarbeten hemma själv krävs det att du känner dig trygg och vet vad du gör. Det kan vara livsfarligt att hantera el felaktigt. Ett tips är att, om du anlitar en elektriker, åtgärda allt på en gång. Elektriker har nämligen ofta en startkostnad, vilket gör det billigare att samla ihop eventuella fel. Och när elektrikern ändå är där, be denne kika på din elcentral så att allt står rätt till.

Annat som är bra att tänka på när det gäller elsäkerhet i hemmet är att:

  • Alltid dra ut laddare – det här är en vanlig orsak till brand i hemmet, så se till att bara ha laddaren inkopplad när du faktiskt använder den.

  • Hålla dina vitvaror rena – ludd från torktumlaren är en vanlig brandorsak i hemmet. Luddet täpper nämligen till luftcirkulationen som i sin tur leder till överhettning.

  • Använd bara dina vitvaror när du är hemma och vaken. På det sättet ökar du möjligheterna att upptäcka faran i tid.

Se till att dina brandvarnare fungerar och att du har brandsläckare och brandfilt nära till hands.

Vi hjälper dig om olyckan varit framme

Trots god elsäkerhet i hemmet kan olyckor ske, och då finns vi här. Med vår hus- och villaförsäkring kan du känna dig trygg, dygnet runt. Visste du att grundskyddet i vår husförsäkring till och med är bäst av alla de husförsäkringar som Konsumenternas Försäkringsbyrå har jämfört?

Läs mer om vår hus- och villaförsäkring

Mer läsning

Elektronikförsäkring, behövs det?

Åskvarning - så skyddar du hemelektroniken

Koppla säkert och slipp farlig el hemma

Källa: elsäkerhetsverket.se