Inbrott hemma – vad gör man då?
Att drabbas av inbrott hemma eller i förrådet kan vara en traumatisk upplevelse. Det är inte lätt att hålla huvudet kallt och veta vad man ska göra, och i vilken ordning. Vi hjälper dig steg för steg genom processen.
Efter inbrott i huset eller lägenheten
Om du råkar ut för inbrott hemma kan det kännas som om hela livet vänds upp-och-ner. Det viktigaste att tänka på är att anmäla inbrottet till polisen så snabbt som möjligt och att inte städa innan polisen varit på plats. Det är viktigt att polisen får samla in spår först, och med det också öka chanserna att hitta gärningspersonen.
Anmäl de saker som du direkt kan se är stulna, utan att förstöra några spår. Upptäcker du fler stulna saker i ett senare skede, kompletterar du bara din polisanmälan.
Efter polisen – försäkringsbolaget
När du har polisanmält inbrottet kan du kontakta det försäkringsbolag du har din hemförsäkring hos. När du anmäler inbrott till försäkringsbolaget är det viktigt att du får med alla de saker som du anmält stulna till polisen. Försäkringsbolaget kommer vilja se kvitton eller annat som kan visa var och när du köpt respektive sak, och till vilket pris. Handläggaren hjälper dig sedan vidare när det gäller vilken ersättning du har rätt till.
Steg för steg – efter inbrottet
Städa inte, låt brottsplatsen vara så orörd som möjligt.
Skaffa dig en snabb uppfattning om vad tjuven fått med sig.
Anmäl inbrottet till polisen, ange vad som har stulits och om någon sett eller hört något.
Hyr du bostaden? Kontakta din hyresvärd.
Fotografera skador på till exempel fönster, dörr eller andra saker.
Leta fram kvitton eller liknande för de saker som stulits eller skadats.
Kontakta ditt försäkringsbolag genom att göra en skadeanmälan.
Kontakta en låssmed om ytterdörren är uppbruten.
Om du bor i en hyresrätt gäller inte din hemförsäkring för låset och dörren om de har skadats. De omfattas i stället av fastighetsägarens försäkring.
Efter inbrott i förrådet
Även när du haft inbrott i ditt lägenhetsförråd, behöver du börja med att anmäla inbrottet till polisen och sedan till ditt försäkringsbolag. Det är också bra att informera hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om vad som hänt, någon av dina grannar kan ju också vara drabbad.
Även om du misstänker att inbrottet beror på slarv från hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens sida, behöver du anmäla inbrottet till ditt försäkringsbolag.
Om du förvarat dyrbara eller stöldbegärliga saker i förrådet, täcks de förmodligen inte av din försäkring.
Bo i ro med ICAs hemförsäkring
Hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Med vår hemförsäkring får du ett omfattande skydd. Vi är dessutom topprankade hos Konsumenternas försäkringsbyrå.
Efter inbrott i förrådet
Även när du haft inbrott i ditt lägenhetsförråd, behöver du börja med att anmäla inbrottet till polisen och sedan till ditt försäkringsbolag. Det är också bra att informera hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om vad som hänt, någon av dina grannar kan ju också vara drabbad.
Även om du misstänker att inbrottet beror på slarv från hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens sida, behöver du anmäla inbrottet till ditt försäkringsbolag. Om du har förvarat dyrbara eller stöldbegärliga saker i förrådet, täcks de förmodligen inte av din försäkring.
Vad ska man göra om man får inbrott när man är hemma?
Om du upptäcker att någon försöker göra inbrott hos dig när du är hemma ska du direkt ringa till 112. Det kan vara väldigt upprörande att komma på en tjuv i sitt eget hem, men försök att inte ta saken i egna händer eftersom du aldrig kan veta vad inbrottstjuven är kapabel till.
Hur många inbrott sker i Sverige varje år?
Enligt Brå anmäldes strax under 70 000 inbrottsstölder år 2023, varav drygt 10 000 av dem var i bostäder. De senaste tio åren har denna typ av brott minskat
Hemförsäkring vid inbrott – det här gäller
Generellt kan man säga att du får ersättning för stulna och skadade saker i ditt hem och dina förrådsutrymmen om du kan visa att du haft inbrott.
Det som avgör vilken ersättning du får är bland annat:
Sakernas ålder – se i försäkringsvillkoren hur stor del av det ursprungliga priset du kan få för olika typer av saker beroende på sakernas ålder, så kallat åldersavdrag.
Bevis på värdet – du behöver kunna visa att du har ägt sakerna, och vilket värde de hade.
Försäkringsbelopp – det försäkringsbelopp du valt för lösöret i din försäkring ska motsvara det totala värdet av dina saker. Du kan aldrig få ersättning som överstiger försäkringsbeloppet.
Begränsat ersättningsbelopp för visst lösöre – för vissa saker är ersättningsbeloppet begränsat. Hos oss gäller det till exempel kontanter, värdehandlingar, cykel, matvaror, golfutrustning och persondator. Maxersättningen hittar du i försäkringsvillkoren.
Begränsat ersättningsbelopp för lägenhet – maxbeloppet för ersättning av fast inredning som du själv bekostat i lägenheten är 75 000 kronor. Fast egendom som du inte bekostat själv i en bostadsrätt kan vi ersätta fullt, om du har bostadsrättstillägget i din försäkring.
Har du haft inbrott i ett hus som du äger och har försäkrat, kan du också få ersättning för att reparera skador på byggnaden som inbrottet orsakat.
Källor: polisen.se och Konsumenternas Försäkringsbyrå
Mer läsning om inbrott och stöld
Förhindra inbrott – så minskar du risken