På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-12-18

Inbrott i villan – så minskar du risken

En inbrottstjuv med en kofot
En inbrottstjuv med en kofot Undvik att ha värdesaker framme så att de syns utifrån. Det är en enkel regel som är lätt att glömma bort i vardagen.

Att drabbas av inbrott är ofta en värre upplevelse än man kan föreställa sig. Förutom att du blir av med värdefulla saker, så är känslan av att någon okänd gått omkring och rotat bland dina tillhörigheter kanske det svåraste. Som grädde på moset kanske alla lådor och garderober är tömda och allt är en enda röra. Här är tips på hur du gör det svårt för tjuvarna.

Det finns två sätt att förebygga inbrott. Det ena är att se till att tjuven inte lockas av att ta sig in i ditt hus och det andra är att göra det så svårt som möjligt för tjuven när den väl försöker.

Skaffa larm

Många tjuvar undviker larmade hus. Om någon ändå tar sig in har det trots allt en stressande effekt, vilket gör att tjuven inte hinner gå igenom ditt hus lika noga. Ett larm kopplat till väktare är därför ett av de effektivaste tipsen, men kostar samtidigt en slant.

Samarbeta med dina grannar

Berätta för grannarna att du reser bort! Att se efter varandras hus är bevisat effektivt, särskilt om grannarna kan hjälpas åt att få ditt tomma hus att se bebott ut. Det kan handla om att skotta snö åt varandra på vintern eller klippa gräset på sommaren. Men bara att parkera på grannens uppfart eller köra upp för att skapa spår i snön, gå på gångarna så det blir fotspår runt huset, tömma brevlådan och slänga sopor i soptunnan gör stor skillnad.

Ibland klär tjuven ut sig till exempelvis hantverkare för att enklare smälta in. Håll utkik om du ser eller hör något avvikande. Tycker du att någon ser misstänkt ut, hälsa och fråga vem personen ska besöka. En tjuv vill undvika att bli igenkänd och överger ofta hellre området.

Se över altandörren

Den vanliga ytterdörren är normalt svår att bryta sig in genom och syns dessutom ofta väl från gatan. Altandörren däremot kan både vara bräcklig, ha dåligt lås och karm och är inte sällan dold för omgivningen. Har du en dålig altandörr med ett enkelt lås kan byte av den vara din första och viktigaste åtgärd för att förhindra inbrott.

Installera rörelsesensorer

När det blir mörkare ute ökar antalet inbrott. Se till att huset alltid är ordentligt upplyst eller att ytterlamporna tänds via rörelsesensorer om någon kommer in på tomten. Tjuvarna vill hellre jobba osynliga i mörkret.

Förvara redskap och verktyg inlåsta

Hjälp inte tjuven på traven genom att till exempel ha verktyg eller stegar framme. En stege ska vara fastlåst om den förvaras utomhus.

Tänk på var du förvarar värdesaker

Undvik att ha värdesaker framme så att de syns utifrån. Det kan locka tjuvarna att bryta sig in, eftersom de förutsätter att mer att hämta när de väl är inne. Försök för säkerhets skull komma på gömställen för dina värdesaker som är knepiga att hitta – garderoben eller byrålådan duger inte. Sådant som du är extra rädd om, eller som är svåra att ersätta, kanske kan förvaras hos någon annan medan du är borta.

Dokumentera det viktigaste

Skulle du trots allt få inbrott kommer polisen och försäkringsbolaget att be dig om en lista på det som stulits. Många tycker att det kan vara svårt att komma ihåg allt i efterhand, till exempel vilka smycken som låg i skrinet. Därför är det väldigt värdefullt att dokumentera värdesakerna. Fotografera dem, skriv ned olika kännetecken och spara tillverkningsnummer och kvitton. Det hjälper både i dialogen med ditt försäkringsbolag och ökar möjligheten att få tillbaka saker genom att polisen kan spåra ditt gods.

Håll ytterdörren låst

Sist men inte minst – ha alltid ytterdörren låst, även när du är hemma. Många inbrott sker faktiskt även då.

Källa: Villaagarna.se och polisen.se

Fler nyheter


Ytterdörr på glänt
Hus och hem 2017-10-11

Varför ska jag köpa en säkerhetsdörr?

Bor du i en lägenhet kan en säkerhetsdörr vara en riktigt bra och till och med livsviktig investering.  Det kan ge mindre risk för inbrott, tystare lägenhet och ge ett framför allt betydligt bättre brandskydd.

› Läs om vilka krav som gäller
Mysig brasa i kaminen
Hus och hem 2017-09-19

Elda rätt i din eldstad

När hösten börjar smyga sig på ser många av oss fram emot mysiga kvällar framför brasan, medan andra eldar för att få värme i huset. Tyvärr är det också många bränder som startar kring eldstäder, men det finns sätt att minska riskerna. Vi har samlat några tips och råd hur du eldar säkert och effektivt, men också med omtanke om miljön.

› Så undviker du brand i eldstaden
Kackerlacka i köket
Hus och hem 2017-09-19

Skadedjur i köket? Så här blir du av med dem

Plötsligt en dag upptäcker du att det flyttat in objudna gäster hemma i köket. Då gäller det att agera, annars kan de snabbt bli många fler. Här lär du dig känna igen fem vanliga skadedjur. Du får också veta vad du kan göra för att bli av med ohyran.

› Läs mer
Sjukvård på resan - hur gör man?
Hus och hem 2017-06-26

Sjukvård utomlands – hur gör man?

Många svenskar vet inte vem de ska kontakta när de behöver vård utomlands utan frågar sig runt. Det kan leda till att du inte får rätt hjälp. Det hela är egentligen väldigt enkelt.

› Så gör du om du skadar dig på utlandsresan
Åskskydda hemelektroniken
Hus och hem 2017-06-05

Åskvarning – så skyddar du hemelektroniken

Sommaren är högsäsong för åskväder. Åska och blixtnedslag står varje år för en mängd skador på hus och hemelektronik, ofta på grund av överspänning i elkablarna. Vill du slippa oroa dig? Här får du veta hur du åskskyddar ditt hem och dina elprylar.

› Läs frågor och svar om åskskydd
Om det börjar brinna
Hus och hem 2017-05-27

Om det börjar brinna

Har du otur och det ändå börjar brinna, trots att du vidtagit alla åtgärder du kan för att förhindra en eld så kan du oftast släcka mindre bränder själv.

› Läs mer om hur du gör om det börjar brinna
Barnsäkerhet
Hus och hem 2017-05-22

Hur barnsäkrar jag mitt hem?

Många barn skadar sig i hemmet varje år helt i onödan, olycksfall som ganska enkelt skulle kunna undvikas. Små olyckor kommer att hända oavsett hur väl förberedd man än är, det är så livet är med barn. Däremot gäller det att se till att inte de små olyckorna blir allvarliga.

› Så barnsäkrar du ditt hem
Spisen är det vanligaste stället där en brand uppstår hemma
Hus och hem 2016-12-12

Nu är eld uti var spis

Precis som en av refrängerna antyder i den traditionella Staffansvisan, så är det på spisen de flesta bränder startar i våra hem. Detta kan lätt undvikas genom att man inte lämnar spisen obevakad när man lagar mar eller installerar en spisvakt.

› Mer hur du undviker och släcker en spisbrand
Glöm inte att släcka ljusen
Hus och hem 2016-11-22

Tänk på brandsäkerheten i advent

I jultider plockar många fram sina adventsljusstakar som dekoreras fint med mossa och figurer. Mitt i allt detta adventsmys ser man tyvärr att bränder som orsakas av att man glömmer blåsa ut ljusen i framför allt adventsljusstakarna, ökar för varje advent.

› Säkra tips inför advent
Bra att veta inför stängningen av sommarstugan
Hus och hem 2016-10-06

Dags att stänga sommarstugan

Nu när hösten är på ingång och sveper in oss i en färgglad skrud av höstlöv är det dags att börja planera stängningen av sommarstugan inför vintern. Vi har samlat några tips för att den ska klara vintern på bästa möjliga sätt.

› Detta bör du göra när du stänger igen sommarstugan
Artikelbild
Hus och hem 2016-03-02

Har du en brandsläckare i köket?

Köket är den vanligaste startplatsen för bränder i hemmet och det är på spisen som branden oftast uppstår. Trots att 75 % känner till att de flesta bränderna startar i köket är det bara 15 % i Sverige som har en brandsläckare i köket.

› Läs våra tips för ett säkrare kök
Studenthemförsäkring
Hus och hem 2016-02-16

Därför ska du som student ha en hemförsäkring

Att stå utan en hemförsäkring när olyckan slår till kan leda till en ekonomisk katastrof. Du behöver inte äga massor av dyra prylar för att motivera kostnaden för en hemförsäkring.

› Mer om vikten av att ha en hemförsäkring