På icaforsakring.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-05-22

Hur barnsäkrar jag mitt hem?

Barnsäkerhet
Barnsäkerhet

Många barn skadar sig i hemmet varje år helt i onödan, olycksfall som ganska enkelt skulle kunna undvikas. Små olyckor kommer att hända oavsett hur väl förberedd man än är, det är så livet är med barn. Däremot gäller det att se till att inte de små olyckorna blir allvarliga.

Här får du hjälp kring hur du kan göra ditt hem riktigt tryggt och säkert för dina barn. Glöm heller inte att farorna förändras med barnets ålder. Se också till att er olycksfallsförsäkring är uppdaterad med familjens yngsta medlemmar, så att ni kan få ersättning om olyckan trots allt skulle vara framme.

Checklista för ett barnsäkert hem

Förgiftning

Förvara rengöringsmedel, diskmedel, tvättmedel, mediciner etc. oåtkomligt för barn. Se till att få som vana att alltid ställa farliga kemikalier på ett säkert ställe. Ring 112 och begär Giftinformationscentralen omgående om du misstänker att ditt barn varit i kontakt med farliga kemikalier.

Fallolyckor

Att barn ramlar och gör sig illa är den vanligaste olycksfallsskadan. Att installera en trappgrind är därför något av det första du bör åtgärda om du har en trappa, och tänk på att ha en grind både uppe och nere. Se också till att fönster har spärrar så att de inte kan öppnas helt. Samma sak gäller balkong- och altandörrar.

Eluttag

El är livsfarligt. Petskydda eluttagen, glöm inte extrasladdar och grenuttag! Håll även koll på att du har säker elinstallation om du bor i eget hus. Håll extra utkik efter skadade sladdar eller uttag.

Kvävning

Lösa sladdar kan hamna kring halsen, se till att fästa sladdar i väggar med sladdskenor eller klamrar. Ta bort alla småsaker som barnen kan sätta i halsen. Rensa hyllor och fönsterbrädor. Förvara plastpåsar på behörigt avstånd.

Tippande möbler

Att börja klättra på en byrå är spännande för många barn. Samtidigt är det väldigt lätt att möblerna välter. Se till att förankra möbler som enkelt kan tippa i väggen. Det finns också band som man sätter på baksidan av TV:n som gör att inte den kan välta över barnet.

Halkolyckor

Halkar man i duschen eller badkaret kan man slå sig riktigt illa. Använd halkskydd. Enkelt att lägga dit och billigt. Har ni en hal trappa kan halkskyddstejp i trappen också vara en god idé.

Brännskador

Skydda spisen via spisskydd. Det är inte bara plattorna som kan vara varma utan innehållet i kastruller och grytor kan orsaka svåra brännskador. Kaffebryggaren likaså.  Har du en braskamin, se till att sätta upp kaminskydd runt den. När det är grillsäsong, håll noga uppsikt över barnen. Grillen blir väldigt varm på utsidan.

Lådor och skåp

Det är lätt för barnen att klämma sig på skåp och lådor. Installera barnspärrar som försvårar för barnet att öppna. Vassa knivar ska inte vara inom räckhåll för barn. Gäller även saxar och andra vassa saker, framför allt i köket.

Vassa hörn

Innan man får barn tänker man inte på hur många vassa hörn och kanter det finns i ett hem. Se till att sätta upp hörnskydd på de viktigaste ställena, t ex bordshörn.

Brandsäkerhet

Brandsäkerhet gäller inte bara barnen utan hela familjen. Se till att ha brandvarnare (byt batteri minst en gång om året), brandsläckare och brandfilt hemma. Och se till att de är lättåtkomliga när de väl behövs (alltså inte långt in i en garderob).

Fler nyheter


Vad är olycksfallsskada
Person 2017-11-15

Skydd mot olyckor med olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring skyddar dig förstås inte mot olyckor, men den kan ge dig ekonomisk ersättning oavsett om det är en stor eller liten olycka. Vi på ICA vill hjälpa dig till en tryggare, enklare och billigare vardag, både vid matbordet, ute i skogen eller var du än är.

› Läs om vad du kan få ersättning för
Person vid laptop
Person 2017-11-13

ID-kapning – när någon använder ditt personnummer

Kapad identitet, eller identitetsstöld, kan leda till stora problem för den som drabbas. Här är några tips som skyddar dig.

› Tips som skyddar dig
Person som upptäcker att plånboken är borta
Person 2017-11-13

Åh nej, min plånbok är borta!

Är du helt säker på att plånboken är borta? Då finns ingen tid att förlora om du vill slippa bedrägerier. Här har du en färdig checklista med vad du ska göra – både på en gång och de närmaste veckorna.

› Här är checklistan
Gående på mörk, regnvåt gata
Person 2017-11-02

Störst risk att bli påkörd i gatubelysning

Under vinterhalvåret ökar risken för gående att bli påkörda i trafiken. 40 procent av alla trafikolyckor med gående inblandade händer när det är mörkt. Och de flesta av de här olyckorna sker där det finns gatubelysning. Genom att välja bra reflexer kan du undvika att drabbas.

› Läs vår reflexguide
Artikelbild
Person 2017-09-19

Vad täcker en drulleförsäkring?

Drulleförsäkring, eller otursförsäkring som det ibland kallas, heter egentligen allriskförsäkring. Oftast är den ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen, men det finns även drulleförsäkring för bil. Allrisktillägget är tänkt att gälla för oväntade och vardagliga situationer, till exempel när en olycka inträffar eller om du råkar göra sönder någon av dina egna saker.

› Exempel på när drulleförsäkringen gäller
Cyklist med cykelhjälm
Person 2017-09-11

Guide – så väljer du rätt cykelhjälm

Vid en cykelolycka är det ofta huvudet som får ta största smällen. Tar du på dig en hjälm minskar du risken att skadas allvarligt med mer än hälften. Här är några saker som är viktiga att tänka på när du väljer hjälm.

› Tips när du ska köpa hjälm