Hur gäller reseskyddet om ...
... jag vill resa utomlands?
I de länder där UD hävt avrådan gäller försäkringen som vanligt från och med 2020-06-30. Du ska ändå vara medveten om att det fortfarande finns en risk för att drabbas av Covid-19 på resmålet. UD:s avrådan baseras inte på en mindre risk att smittas.
Att avrådan nu hävs för vissa europeiska länder innebär inte att situationen är som vanligt igen. Läget är fortsatt osäkert och föränderligt, även i Europa, och det vilar ett stort ansvar på var och en av oss. Du bör noga överväga din resa, förbereda dig ordentligt, hålla dig välinformerad och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats.
Du bör du inte åka om du har symptom, oavsett om det gäller resa inom Sverige eller utomlands. Var också medveten om att lokala restriktioner och regler förekommer i stor utsträckning och att de snabbt kan förändras. Det kan röra sig om temperaturkontroll vid inresa, krav på munskydd eller regler för socialt avstånd på exempelvis restauranger, köpcentra och stränder.
Även om du drabbas av en annan typ av skada där du är berättigad till ersättning kan det vara svårt att få hjälp utomlands i samhällen som är hårt ansträngda eller nedstängda under en pandemi. Håll dig därför uppdaterad om UD:s rekommendationer och res inte till länder dit UD avråder från resa.
Väljer du att resa är det viktigt att påpeka att vare sig UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer att kunna bistå med transport till Sverige om du har svårt att ta dig hem som en konsekvens av rådande situation.
Vi uppmanar dig att hålla tät kontakt med ditt reseföretag och med oss som försäkringsbolag. Du bör också ladda ner appen UD Resklar och kontinuerligt uppdatera dig om ambassadens reseinformation på hemsidan Sweden Abroad.
Om du har reseförsäkring via din hemförsäkring
Det finns begränsningar i reseförsäkringen. Kortfattat innebär det att om du, mot UD:s avrådan, reser till ett land och drabbas av en skada som är i samband med avrådan, bedöms försäkringsskadan med förutsättningen att du som resenär medvetet utsatt dig för risk. Det betyder att om du väljer att resa till ett land som UD:s avrått från resa till följd av Coronaviruset och på resan drabbas av covid-19 får du ingen ersättning.
Avbeställningsförsäkring – Gäller för försäkring som tecknas fr.o.m. 2020-11-02
• Nu kan du avboka resan/arrangemanget om du själv eller medförsäkrad insjuknar med diagnosen COVID-19.
• Blir en nära familjemedlem akut sjuk med diagnosen COVID-19 och inlagd på sjukhus i minst tre dagar och det är i omedelbar närtid till avresedatumet, kan du avboka resan.
• Diagnosen ska kunna styrkas med ett läkarintyg.
• Tidigare var COVID-19 exkluderat som avbokningsorsak.
• I och med att avbokningsorsaken även nu kan vara p.g.a. COVID-19 gör vi en mindre prisjustering från 6 % till 6,25 %.
Övriga fristående reseförsäkringar – Gäller för avresor mellan 2020-10-02 - 2021-03-31
• Nu kan man teckna våra reseförsäkringar även till länder som UD har en reseavrådan till, för icke nödvändiga resor. Reseavrådan ska vara p.g.a. COVID-19.
• Reseförsäkringen omfattar dock inte kostnader relaterade till COVID-19 t ex:
- att den försäkrade blir sjuk
- att flyget blir inställt, gränserna stängs, eller att man sätts i karantän
- övriga extrautgifter
• Notera att det inte går att teckna reseförsäkringar till länder där UD har en reseavrådan p.g.a. andra orsaker som till exempel krig, terror eller andra oroligheter.
... jag sitter i karantän på mitt resmål?
Reseskyddet ersätter inte några kostnader när du sitter i karantän. Om du däremot blir sjuk och har påbörjat din resa innan UD:s avrådan, hjälper vi till med sjukvårdskostnaderna.
Om UD avråder från att resa till det land jag befinner mig i, och epidemi härjar på resmålet, kan jag nyttja katastrofskyddet i min försäkring?
Om du rest till ett land som UD avråder från gäller inte katastrofskyddet. Reste du till ett land innan UD:s avrådan eller som UD inte avråder från, gäller katastrofskyddet.
Vad innebär katastrofskyddet?
Hemförsäkringen ersätter nödvändiga och skäliga merkostnader för omedelbar hemresa till Sverige om du måste avbryta din utlandsresa i förtid, till exempel på grund av en epidemi på resmålet. Vi betalar högst 10 000 kr per försäkrad person. Kontakta oss på 033-47 47 90, vardagar 8-17:30 om du vill använda katastrofskyddet i din försäkring.
Jag vill inte resa utomlands, även om UD inte avråder från att resa. Kan jag använda avbeställningsskyddet i försäkringen?
Nej, avbeställningsskyddet gäller bara om du eller en nära anhörig blir akut sjuk eller drabbas ett olycksfall innan avresan. Vänd dig till researrangören för att kolla vad som gäller för av- eller ombokning. Läs mer om vad som gäller för avbokning av resor.
Jag är sjuk eller tillhör en riskgrupp sedan tidigare och vill därför inte resa. Kan jag använda avbeställningsskyddet i försäkringen?
Nej, avbeställningsskyddet gäller endast om man blir akut sjuk eller drabbats av ett olycksfall. Däremot kan du ha rätt att avboka eller omboka på grund av paketreselagen. Läs mer om vad som gäller för avbokning enligt paketreselagen.
Här gör du skadeanmälan